MENI
27.11.2023

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Kemal Ademović susreo se sa predstavnicima organizacija civilnog društva okupljenih oko Deklaracije o ustavnim i drugim reformama BiH na putu u EU i NATO

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Kemal Ademović susreo se danas sa predstavnicima Jevrejskog kulturnog društva La Benevolencije, Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca, Hrvatskog narodnog vijeća, Srpskog građanskog vijeća, Foruma parlamentaraca BiH 1990, Centra za promociju civilnog društva, te apelantom pred Evropskim sudom za ljudska prava g. Jakobom Fincijem, koji su okupljeni oko Deklaracije o ustavnim i drugim reformama BiH na putu u EU i NATO.

U otvorenom razgovoru, predstavnici organizacija civilnog društa izrazili su očekivanje da se prije ulaska u izbornu godinu u parlamentarnoj proceduri mogu usvojiti izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine kako bi se uvođenjem informacionih rješenja u izborni proces dodatno zaštitio njegov integritet, prije svega u sferi utvrđivanja identiteta birača kao i rezultata glasanja na osnovu skeniranja glasačkog materijala. Istovremeno, ponovljena je i potreba zakonskih pa i ustavnih promjena koje će rezultirati implementacijom odluka Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić i Finci, Zornić kao i drugih presuda koje doprinose ravnopravnoj zastupljenosti svih građana Bosne i Hercegovine u izbornom procesu.

Predsjedavajući Ademović u potpunosti se saglasio sa potrebom brzih izbornih reformi za jačanje integriteta izbornog procesa istaknuvši da je to ostvarivo ukoliko za to postoji volja ključnih političkih aktera u Bosni i Hercegovini. Pri tome, kako je naglasio, posebnu pažnju treba posvetiti i sagledavanju mogućnosti maksimalne zaštite od „cyber“ napada i eventualnih pokušaja uticaja na izborni proces i rezultate kroz planirani novi informacioni sistem.

Gospodin Ademović je najavio da će već na narednoj sjednici upoznati članove Zajedničkog kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH sa sadržajem današnjeg razgovora i insistirati na tome da se Vijeće ministara BiH obaveže da snažnije provodi usvojeni Akcioni plan za izvršenje presuda Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Zornić protiv Bosne i Hercegovine, Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine, Pilav protiv Bosne i Hercegovine i Pudarić protiv Bosne i Hercegovine. (kraj)

 

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću