MENI
28.11.2023

Članice rukovodstva Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma Darijana Filipović i Sabina Ćudić razgovarale sa specijalnim izaslanikom britanskog premijera za Zapadni Balkan

Predsjedavajuća Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Darijana Filipović i zamjenica predsjedavajuće Komisije Sabina Ćudić razgovarale su danas u Sarajevu sa specijalnim izaslanikom premijera Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske za Zapadni Balkan, lordom Stuartom Peachom.

Na sastanku su razmijenjene informacije, mišljenja i stavovi o aktuelnoj situaciji u BiH u svjetlu procesa evropskih integracija BiH, kao i o obavezama i izazovima s kojima su na evropskom putu suočene institucije BiH.

Specijalni izaslanik britanskog premijera za Zapadni Balkan još jednom je naglasio da njegova zemlja snažno podržava evropski put BiH i ohrabruje domaće političare da nastave sa provođenjem reformi s ciljem ubrzavanja procesa integracija i otvaranja pristupnih pregovora između Evropske unije (EU) i BiH.

Zahvaljujući se na podršci, članice rukovodstva Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma PSBiH naglasile su da institucije BiH ulažu napore kako bi se do kraja ove godine usvojili još neki zakoni iz paketa od 14 prioriteta Evropske komisije, kao i na pripremi Drugog političkog foruma na visokom nivou između EU i BiH, na kome će, 5. decembra u Briselu, osim predstavnika izvršne vlasti učestvovati i lideri vodećih političkih partija u BiH i na kome, kako je naglašeno, treba da se razgovara o daljoj evropskoj agendi naše zemlje.

Ističući kako evropski put BiH nema alternativu, članice rukovodstva Komisije za vanjske poslove ocijenile su da bi otvaranje pregovora između BiH i EU bio ogroman iskorak za našu zemlju.

U razgovoru je učestvovao i ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Julian Reilly. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću