MENI
22.12.2023

Predsjedavajući Doma naroda PSBiH Kemal Ademović održao sastanak sa predstavnicima Ureda za koordinaciju bošnjačkih nacionalnih vijeća

"Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Kemal Ademović primio je danas delegaciju Ureda za koordinaciju bošnjačkih nacionalnih vijeća na čelu sa predsjedavajućim Ureda Suljom Mustafićem.

Predsjedavajući i predstavnici članica Ureda za koordinaciju ukazali su na poziciju Bošnjaka u državama iz kojih dolaze te istaknuli potrebu za institucionalnom podrškom u organizaciji i realizaciji projekata bitnih za očuvanje identiteta, jezika i kulture Bošnjaka, te najavili održavanje Konferencije bošnjačkih organizacija, ustanova i institucija koja će se održati 2024. godine u Sarajevu.

Predsjedavajući Ademović je pozdravio inicijativu o uspostavi Ureda za koordinaciju bošnjačkih nacionalnih vijeća kako na regionalnom tako i na svjetskom nivou. Očuvanje identiteta, upotreba bosanskog jezika i baštinjenje kulture Bošnjaka u zemljama regiona, kao i u mnogobrojnoj bh. dijaspori je od strateškog značaja, kazao je predsjedavajući Ademović.

„Raduje me najavljeno okupljanje bošnjačkih organizacija, ustanova i institicija koje se planira sljedeće godine. Sva udruženja koja rade na jačanju elemenata identiteta jednog naroda i promoviraju njegove kulturne i sve druge vrijednosti, te se zalažu za institucionalnu zaštitu svojih posebnosti, imaju podršku.“, naglasio je Ademović.

Na kraju razgovora, predsjedavajući Ademović zaželio je uspješan rad Uredu za koordinaciju bošnjačkih nacionalnih vijeća.“ (saopćenje iz Kabineta predsjedavajućeg Doma naroda Kemala Ademovića)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću