MENI
10.1.2024

Predsjedavajući Delegacije PSBiH u PSVE Saša Magazinović sa ambasadorima Austrije i Bugarske

Bosni i Hercegovini je mjesto u Evropskoj uniji

Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) i predsjedavajući Kluba poslanika SDP u Predstavničkom domu PSBiH Saša Magazinović primio je u odvojene posjete ambasadoricu Republike Austrije u BiH Ulrike Hartmann i ambasadora Republike Bugarske u BiH Valerija Yotova.

Magazinović i Hartmann razmijenili su mišljenja o trenutnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini sa akcentom na proces evropskih integracija. Razgovarano je i o potrebi osnaživanja borbe protiv korupcije koja će rezultirati konkretnim aktivnostima koje nose poruku da su institucije države kapacitirane da se obračunaju sa ovom pošasti. U tom svjetlu, sagovornici su govorili i o zakonima koji su u fazi usvajanja.

Ambasadorica Hartmann još jednom je ponovila mnogo puta iskazan i djelima potvrđen stav da je našoj državi mjesto u Evropskoj uniji (EU), ali i da domaće političke strukture trebaju nastaviti sa ispunjavanjem uslova.

Magazinović je ovaj susret iskoristio da se zahvali na velikoj podršci koju Bosna i Hercegovina ima od Republike Austrije, posebno u svjetlu posljednjih dešavanja koja otvaraju mogućnost početka pregovora o članstvu sa EU. Istaknuo je da je snažnim lobiranjem u Briselu još jednom dokazano da je Republika Austrija veliki prijatelj naše zemlje, kao i da odlično prepoznaje potrebu i značaj nastavka procesa proširenja i integriranja Bosne i Hercegovine i svih zemalja regije u EU. Naglasio je da se u potpunosti slaže da je značajan dio odgovornosti za uspjeh ovog procesa na domaćim političarima, te iskazao spremnost političke strukture koju predstavlja za usvajanje novih zakona i odluka koje će dati kredibilitet donošenju odluke o otvaranju pregovora sa EU.

U razgovoru sa ambasadorom Yotovom, Magazinović je iskazao zahvalnost na dugogodišnjoj podršci koju Republika Bugarska pruža Bosni i Hercegovini, posebno u kontekstu EU integracija. Istaknuo je da je nemoguće zaboraviti da je Bugarska prva država koja je priznala nezavisnost Bosne i Hercegovine i da od tada pa do danas dvije države imaju izuzetno korektne odnose.

Pored neupitne podrške evropskom putu Bosne i Hercegovine, ambasador Yotov pokazao je interes za rad Delegacije PSBiH u PSVE, te je istaknuo spremnost da dvije države nastave da unapređuju kvalitetnu saradnju i u okviru multilateralnih organizacija. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću