MENI
15.1.2024

Predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH Zdenko Ćosić i zamjenik predsjedavajućeg Dženan Đonlagić učestvovali na sastanku predsjedavajućih COSAC-a u belgijskom gradu Namuru

Predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Zdenko Ćosić i zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije Dženan Đonlagić učestvovali su na sastanku predsjedavajućih Konferencije parlamentarnih odbora za poslove Evropske unije (COSAC), kojim je danas, u belgijskom gradu Namuru, ozvaničeno šestomjesečno predsjedavanje Belgije Vijećem Evropske unije (EU).

Za delegaciju PSBiH i parlamente svih zemalja kandidatkinja za članstvo u EU posebno je bila zanimljiva treća sesija, u okviru koje su razmijenjena mišljenja i stavovi o temi „Proširenje i njegov uticaj na budućnost EU“. U okviru rasprave članovi delegacije PSBiH prezentovali su izlaganje, u kojem su se najprije zahvalili predstavnicima belgijskog predsjedavanja Vijećem EU na uvrštavanju ove važne teme na dnevni red sastanka predsjedavajućih COSAC-a. Potom su u izlaganju naglasili kako su proširenje i uticaj proširenja na budućnost EU za Bosnu i Hercegovinu, kao državu kandidatkinju za članstvo u EU, dva važna i uzajamno povezana pitanja.

„Pristupanje EU je strateški cilj Bosne i Hercegovine oko čega postoji i strateški konsenzus koji omogućava dugoročnu dinamiku i reformski zamah.

U posljednjih desetak godina za evropski put imamo trend pada podrške javnosti u Bosni i Hercegovini. Ako od EU dobijemo negativan odgovor u martu 2024. godine za početak pregovora o pristupanju, euroskepticizam bi mogao i dalje rasti. Zato, zajedno EU i Bosna i Hercegovina ovakav trend trebaju zaustaviti.

S druge strane, pozitivan odgovor u mjesecu martu, može dati dodatni podsticaj da finalizujemo započete reforme u oblastima političkih, pravosudnih, ekonomskih kriterija za članstvo u EU.

Na posljetku, pozitivan odgovor od strane EU u martu mjesecu je poruka i onima koji govore o zamoru proširenja.

Danas, sa novim kontekstom geostrateške politike i sigurnosnih prijetnji, pozitivan odgovor Bosni i Hercegovini još više dobiva na značaju.

Sa današnje vremenske distance, odluka o prijemu u punopravno članstvo EU država Bugarske i Rumunije 2007. godine nije bila samo formalna odluka, nego vizija.

Vizija je ono što nam i danas treba od strane EU kada je riječ o pristupanju Bosne i Hercegovine.“, kazali su u svom izlaganju na sastanku predsjedavajućih COSAC-a predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH Zdenko Ćosić i zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije Dženan Đonlagić. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću