MENI
30.1.2024

Održana 11. sjednica Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda

Na 11. sjednici Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine podržani su principi Prijedloga zakona o izmjeni i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini, čiji je predlagač Predstavnički dom PSBiH.

Komisija je dala pozitivno mišljenje, te Domu preporučila davanje saglasnosti za ratifikaciju:

  • Ugovora o izmjenama i dopunama br. 1 na Ugovor o zajmu od 12. aprila 2022. godine (Zeleni gradovi 2 – Window II Vodovod Brčko) između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj (52273),
  • Ugovora o zajmu (Koridor 5c – Projekat Mostar sjever – Mostar jug) između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj,
  • Sporazuma o zajmu (Dodatno finansiranje za Program integriranog razvoja koridora Save i Drine primjenom višefaznog programskog pristupa) između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj (95670-BA),
  • Protokola uz Sporazum o međunarodnom povremenom prijevozu putnika putničkim i običnim autobusima (INTERBUS Sporazum) vezano za međunarodni linijski i posebni linijski prevoz putnika putničkim i običnim autobusima.

Komisija je podržala i u dalju parlamentarnu proceduru uputila Godišnji izvještaj iz oblasti poljoprivrede, ishrane i ruralnog razvoja za Bosnu i Hercegovinu za 2022. godinu.

Usvojen je Izvještaj o radu Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda PSBiH za 2023. godinu, te Orijentacioni radni plan Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda PSBiH za 2024. godinu.

Članovi Komisije k znanju su primili pozivno pismo predsjedavajućeg Komisije za vanjske poslove Velike narodne skupštine Republike Turske Fuata Oktaya za predsjedavajućeg Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda PSBiH. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću