MENI
31.1.2024

Održana 5. sjednica Zajedničke komisije za ljudska prava

Na 5. sjednici Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) usvojen je GREVIO Izvještaj za Bosnu i Hercegovinu o zakonodavnim i drugim mjerama poduzetim u cilju provedbe odredbi Konvencije Vijeća Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici (Istanbulska konvencija) i Preporuke Komiteta potpisnica Istanbulske konvencije Vijeća Evrope, čiji je podnosilac Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.

U vezi sa ovim Izvještajem, Komisija je usvojila i Domu naroda preporučila da usvoji sljedeće zaključke:

  • PSBiH sa zabrinutošću je primila k znanju GREVIO Izvještaj za Bosnu i Hercegovinu o zakonodavnim i drugim mjerama preduzetim u cilju provedbe odredbi Konvencije Vijeća Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici (Istanbulska konvencija) i Preporuke Komiteta potpisnica Istanbulske konvencije Vijeća Evrope
  • PSBiH poziva parlamente entiteta, Brčko distrikta BiH i kantona da razmotre predmetni Izvještaj i, u skladu sa preporukama, preduzmu tražene zakonodavne mjere
  • PSBiH poziva Vijeće ministara BiH, Vladu Republike Srpske, Vladu Federacije BiH, Vladu Brčko distrikta BiH i kantonalne vlade da, u skladu sa svojim nadležnostima, pokrenu zakonodavne inicijative i preduzmu druge mjere u cilju ispunjenja preporuka iz GREVIO Izvještaja i Komiteta potpisnica Istanbulske konvencije Vijeća Evrope
  • PSBiH zadužuje Vijeće ministara BiH da, u saradnji sa resornim institucijama na entitetskom, kantonalnom i nivou Brčko distrikta BiH, izradi Plan mjera za provedbu preporuka GREVIO komiteta i Komiteta potpisnica Istanbulske konvencije Vijeća Evrope, te prati provedbu i redovno izvještava Parlamentarnu skupštinu BiH, sa posebnim fokusom na preporuku br. 19. kojom se urgira na vlasti Bosne i Hercegovine da preduzmu formalnu reviziju Zakona o strancima BiH kako bi ishodili izmjene i dopune kojima će se omogućiti migrantkinjama nezavisna dozvola boravka u slučaju posebno teških okolnosti, uključujući žrtve svih vidova nasilja obuhvaćenih Istanbulskom konvencijom počinjenih i/ili opravdanih od strane bračnog partnera ili partnera; zatim osigurati da migrantkinje žrtve rodnozasnovanog nasilja imaju pravo na nezavisnu dozvolu boravka u slučaju protjerivanja nasilnog partnera i osigurati da žene i djevojčice koje su izgubile boravišni status time što su žrtve prisilnog braka u inostranstvu mogu vratiti boravišni status.

Članovi Zajedničke komisije za ljudska prava PSBiH podržali su budžetski zahtjev Institucije ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine za 2024. godinu, čiji je podnosilac Institucija ombudsmena za ljudska prava BiH.

Komisija je usvojila Izvještaj o radu Zajedničke komisije za ljudska prava za 2023. godinu, kao i Plan rada Zajedničke komisije za ljudska prava za 2024. godinu.

Za četvrti ciklus Univerzalnog periodičnog pregleda (UPR) u ime Zajedničke komisije za ljudska prava PSBiH nominirana je poslanica Rejhana Dervišević. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću