MENI
1.2.2024

Članovi Delegacije PSBiH u PSOSCE-a Albin Muslić i Radovan Kovačević razgovarali sa potpredsjednikom PSOSCE-a i specijalnim izaslanikom PSOSCE-a za Jugoistočnu Evropu

Članovi Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini OSCE-a Albin Muslić i Radovan Kovačević razgovarali su danas sa potpredsjednikom PSOSCE-a i specijalnim izaslanikom PSOSCE-a za Jugoistočnu Evropu Kyriakosom Hadjiyiannijem, koji boravi u zvaničnoj posjeti našoj zemlji.

Visoki gost pozdravio je aktivnu i konstruktivnu ulogu koju članovi Delegacije PSBiH imaju u radu PSOSCE-a. Izraženo je zadovoljstvo učešćem poslanika i delegata PSBiH u posmatračkim misijama izbora, kako u regionu, tako i drugim zemljama.

Najavljujući učešće na zimskom zasjedanju PSOSCE-a u februaru u Beču, članovi Delegacije PSBiH u PSOSCE-a kazali su kako su spremni da prihvate prijedlog rukovodstva PSOSCE-a o organizovanju zajedničkog sastanka parlamentaraca regiona s ciljem jačanja dijaloga na putu država regiona ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji. Ponudivši dodatnu podršku i pomoć Bosni i Hercegovini u procesu donošenja reformskih zakona i ispunjavanju uslova za otvaranje pretpristupnih pregovora BiH, visoki zvaničnici PSOSCE-a pozvali su članove PSBiH da iskoriste značajne resurse koje ima PSOSCE-a.

Razmijenjene su informacije i o aktuelnoj političkoj situaciji i otvorenom dijalogu o krupnim pitanjima između predstavnika vlasti u institucijama BiH. Članovi Delegacije PSBiH u PSOSCE-a naglasili su da rješenja trebaju da budu proizvod domaćih političkih snaga, koje, kako je ocijenjeno, imaju konsenzus oko procesa evropskih integracija BiH.

Potpredsjednik PSOSCE-a kazao je kako ta multilateralna organizacija želi da pošalje posmatrače lokalnih izbora u BiH u oktobru ove godine.

Sastanku je prisustvovao i šef Misije OSCE-a u BiH ambasador Brian Aggeler, čiju su ulogu i angažman učesnici sastanka ocijenili visokom ocjenom. (kraj)

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću