MENI
1.2.2024

Članovi rukovodstva oba doma PSBiH održali sastanak sa potpredsjednikom Parlamentarne skupštine OSCE-a i specijalnim izaslanikom PSOSCE-a za Jugoistočnu Evropu

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Marinko Čavara, predsjedavajući Doma naroda PSBiH Kemal Ademović, delegatkinja u Domu naroda Marina Pendeš u ime zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda dr. Dragana Čovića, delegat Sredoje Nović u ime zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda dr. Nikole Špirića i poslanik Nihad Omerović u ime zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma dr. Denisa Zvizdića danas su održali sastanak sa potpredsjednikom Parlamentarne skupštine OSCE-a (PSOSCE) i specijalnim izaslanikom PSOSCE-a za Jugoistočnu Evropu Kyriakosom Hadjiyiannijem.

Tokom susreta, kojem je prisustvovao i šef Misije OSCE-a u BiH ambasador Brian Aggeler, razmijenjene su informacije o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, posebno u pogledu procesa evropskih integracija BiH i ispunjavanja uslova za otvaranje pretpristupnih pregovora za punopravno članstvo BiH u Evropskoj uniji (EU). Ističući kako je cilj ove posjete podsticanje i jačanje dijaloga između parlamentaraca u BiH i u cijelom regionu, potpredsjednik PSOSCE-a Hadjiyianni kazao je kako vjeruje da politički dijalog svugdje u svijetu, pa i u BiH, može riješiti sve nesuglasice i otvorena pitanja. Visoki gost interesovao se za pitanje donošenja izmjena Izbornog zakona BiH uoči predstojećih lokalnih izbora, kao i za pitanje podrške građana i vodećih političara evropskom putu BiH.

Članovi kolegijuma oba doma PSBiH, kao i predstavnici zamjenika predsjedavajućih Predstavničkog i Doma naroda zahvalili su se visokim zvaničnicima OSCE-a na dugogodišnjoj podršci ove međunarodne organizacije unapređenju demokratskih procesa u BiH, reformi pravosudnih institucija, obrazovanja, te izbornog zakonodavstva s ciljem održavanja slobodnih i demokratskih izbora u našoj zemlji.

Članovi rukovodstva oba doma PSBiH kazali su kako Misiju OSCE-a u BiH doživljavaju kao partnera u jačanju demokratije, te pozvali predstavnike ove međunarodne multilateralne organizacije da nastavi da pruža podršku i pomoć našoj zemlji i njenim institucijama.

Saradnja PSBiH i PSOSCE-a ocijenjena je visokom ocjenom, a potpredsjednik Hadjiyianni prenio je rukovodstvu PSBiH pozdrave predsjednice PSOSCE-a Pir Kaume i njenu želju da u što skorije vrijeme posjeti Bosnu i Hercegovinu. (kraj)

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću