MENI
1.2.2024

Rukovodstvo Parlamentarne skupštine BiH razgovaralo sa delegacijom Sjeveroatlantskog vijeća (NAC)

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Kemal Ademović, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma dr. Denis Zvizdić, delegatkinja u Domu naroda Marina Pendeš u ime zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda dr. Dragana Čovića, delegat Sredoje Nović u ime zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda dr. Nikole Špirića i poslanica u Predstavničkom domu Sanja Vulić u ime zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Nebojše Radmanovića učestvovali su danas u radnom sastanku sa članovima Sjevernoatlantskog vijeća (NAC), koje je predvodio zamjenik generalnog sekretara NATO-a Mircea Geoana.

Tokom dijaloga između visokih zvaničnika NATO-a i predstavnika Parlamentarne skupštine u kojem je u ime Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma učestvovala i poslanica Sabina Čudić, ocijenjeno je da se posjeta ambasadora, članova Sjevernoatlantskog vijeća dešava u vrlo bitnom trenutku za Bosnu i Hercegovinu i predstavlja kontinuitet dijaloga i podrške ovog saveza stabilnosti, integritetu i suverenitetu naše zemlje. Različito viđenje mogućeg priključenja Bosne i Hercegovine NATO savezu, rečeno je danas, ne umanjuje potrebu i značaj aktivne saradnje sa ovim savezom i treba je svakako ostvarivati i u budućnosti.

Članovi Sjevernoatlantskog vijeća upoznati su s aktivnostima Parlamentarne skupštine i Vijeća ministara BiH kako bi se do marta postigao kredibilan napredak nužan za otvoranjem pristupnih pregovora BiH sa EU. U više navrata danas se moglo čuti da u tim naporima Bosna i Hercegovina ima punu podršku NATO a gosti su posebno ukazali na potrebu da se ostvari puni dijalog i dogovor političkih aktera u BiH među kojima vlada puni konsenzus kada je posrijedi evropska budućnost naše zemlje.

U ime Vijeća, zamjenik generalnog sekretara NATO-a Mircea Geoana pozvao je vlasti Bosne i Hercegovine da iskoriste šansu i veliku podršku koju uživaju na evropskom putu, usvoje potrebne zakone i načine krupan korak ka članstvu u Evropskoj uniji. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću