MENI
2.2.2024

Članovi Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH učestvovat će na Interparlamentarnoj konferenciji o evropskim integracijama Gruzija – Zapadni Balkan

Predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Zdenko Ćosić i članovi Zajedničke komisije Radovan Kovačević i Branislav Borenović učestvovat će na Interparlamentarnoj konferenciji o evropskim integracijama Gruzija – Zapadni Balkan, koja će se, u organizaciji Parlamenta Gruzije održati od 4. do 6. februara u Tbilisiju.

Prva ovakva konferencija, koju Gruzija organizira kao država koja je 14. decembra prošle godine dobila status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji (EU), bit će potvrda da ta država u procesu evropskih integracija želi blisko da sarađuje ne samo sa institucijama i državama članicama EU, već i sa zemljama Zapadnog Balkana.

Kako su organizatori najavili, Interparlamentarna konferencija u Tbilisiju okupit će političare iz Gruzije i država članica EU, kao i parlamentarce iz država kandidatkinja za članstvo iz regiona Zapadnog Balkana - Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Republike Sjeverne Makedonije i Republike Srbije. Konferencija će pružiti priliku za razmjenu iskustava o različitim aspektima puteva evropskih integracija, kao i za identificiranje načina za jačanje pozicija država kandidatkinja, te jačanja regionalnih odnosa i međuregionalnog povezivanja.

Učesnici Interparlamentarne konferencije u Tbilisiju, u okviru dva panela, raspravljat će o koracima ka pridruživanju EU i ulozi nacionalnih parlamenata u procesu pregovora, kao i o politici proširenja EU i reformskoj agendi. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću