MENI
5.2.2024

Članovi Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH učestvuju na Interparlamentarnoj konferenciji o evropskim integracijama Gruzija – Zapadni Balkan

Predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Zdenko Ćosić i članovi Zajedničke komisije Radovan Kovačević i Branislav Borenović učestvuju na Interparlamentarnoj konferenciji o evropskim integracijama Gruzija – Zapadni Balkan, koja se, u organizaciji Parlamenta Gruzije, održava u Tbilisiju.

Konferencija, koju Gruzija organizira prvi put u svojstvu zemlje kandidatkinje za punopravno članstvo u Evropskoj uniji (EU), okupila je parlamentarce iz država članica EU, kao i iz država kandidatkinja za članstvo iz regiona Zapadnog Balkana - Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Republike Sjeverne Makedonije i Republike Srbije.

U okviru rasprave o koracima ka pridruživanju EU i ulozi nacionalnih parlamenata u procesu pregovora, kao i o politici proširenja EU i reformskoj agendi, učestvovali su i članovi naše delegacije.

U svom izlaganju predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH Zdenko Ćosić istaknuo je važnost predstojećeg, veoma kratkog perioda, u kojem se u PSBiH trebaju usvojiti zakoni čije bi usvajanje trebalo omogućiti otvaranje pregovora o pristupanju BiH EU. Ćosić je naglasio da se u BiH nastoji čak i ne razmatrati nepovoljan scenario, kada je riječ o otvaranju pregovara, budući da bi, kako je naveo, nepovoljan razvoj situacije vjerovatno pokrenuo neke negativne procese, uključujući i jačanje euroskepticizma.

Član Zajedničke komisije za evropske integracije Radovan Kovačević inicijativu za održavanje Interparlamentarne konferencije Gruzija - Zapadni Balkan o EU integracijama ocijenio je izuzetno korisnom i dobrodošlom jer, kako je rekao, stvara korisnu zajedničku platformu ovih zemalja u okviru pristupnog procesa kojim su obuhvaćene. Govoreći o aktuelnim političkim procesima u BiH kad je riječ o EU integracijama, Kovačević je pozitivnim ocijenio nedavno postignute političke dogovore unutar vladajuće većine, ali istovremeno istaknuo i da su ovi pozitivni procesi usporeni kontrapruloktivnim uplitanjima vanjskih faktora.

Član Zajedničke komisije za evropske integracije Branislav Borenović istaknuo je da je proces evropskih integracija prioritetan i koristan za sve ljude u BiH i regionu, da ima svojih izazova, te da je neophodno predano i aktivno raditi na reformama u društvu i harmonizaciji našeg zakonodavstva sa evropskim, poštujući postojeći ustavni okvir. Istaknuo je također značaj saradnje i razmjene iskustava na evropskom putu sa ciljem isporučivanja konkretnih rezultata na uspostavljanju pune vladavine prava i ekonomskog napretka.

Učesnici konferencije u Tbilisiju ocijenili su da ovakav i slični skupovi parlamentaraca država u procesu evropskih integracija mogu poslužiti kao odlične platforme za uspostavljanje snažnije interparlamentarne i regionalne saradnje, te razmjene iskustava i stručne i ekspertske pomoći i podrške na putu zemalja kandidatkinja ka punopravnom članstvu u EU. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću