MENI
12.2.2024

Članovi Delegacije PSBiH u Interparlamentarnoj skupštini pravoslavlja sastali se sa članovima Međunarodnog sekretarijata ISP

Predsjedavajuća Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Interparlamentarnoj skupštini pravoslavlja (ISP) Snježana Novaković – Bursać i članovi Delegacije Ljubica Miljanović i Čedomir Stojanović sastali su se danas u Sarajevu, na marginama Međunarodne konferencije pod nazivom „Članovi parlamenta i vjerski lideri za mir i suživot“, sa članovima Međunarodnog sekretarijata ISP-a, koje je predvodio generalni sekretar Maksim Karakopulos.

Predsjedavajuća Delegacije PSBiH u ISP Snježana Novaković - Bursać gostima se zahvalila na dolasku i prilici da, kao ravnopravni članovi PSBiH koji dolaze iz Republike Srpske, budu domaćini kolegama sa Kipra i Grčke, jer je, kako je rekla, PSBiH i kuća svih poslanika i delegata koji čine oba doma PSBiH.

Izrazivši zadovoljstvo učešćem na Konferenciji, generalni sekretar Maksim Karakopulos istakao je da je ovo bila prilika da se pošalje poruka da su i pravoslavni narodi autohtoni narodi u Bosni i Hercegovini, čije postojanje je vidljivo i značajno u kontekstu budućeg mira i koegzistencije.

Generalni sekretar ISP pohvalio je učešće Delegacije PSBiH na događajima ISP i ocijenio da je sada zreo trenutak da i PSBiH, uz svesrdnu pomoć ISP-a, u narednom periodu bude domaćin sastanka Međunarodnog sekretarijata ISP-a.

ISP je međunarodna interparlamentarna institucija sa sjedištem u Atini. Osnovana je prije 30 godina i okuplja poslanike iz brojnih zemalja Evrope i svijeta sa pravoslavljem kao zajedničkom referencom u cilju pridruživanja zajedničkom kulturnom aspektu i pronalaženju odgovora na aktuelne političke i društvene probleme sa kojima se suočava evropski kontinent, ali i cijeli svijet. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću