MENI
15.2.2024

Poslanica u Predstavničkom domu Mia Karamehić – Abazović razgovarala s ambasadorom Republike Francuske u BiH

Poslanica u Predstavničkom domu i predsjedavajuća Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Mia Karamehić – Abazović primila je danas u nastupnu posjetu ambasadora Republike Francuske u Bosni i Hercegovini, NJ. E. Françoisa Delmasa.

Tokom sastanka poslanica Karamehić – Abazović, koja je i zamjenica predsjedavajuće Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) između PSBiH i Evropskog parlamenta, upoznala je ambasadora Delmasa s aktuelnim političkim trenutkom u BiH i krajnjim naporima koji se poduzimaju u cilju ispunjenja ključnih prioriteta Evropske unije (EU) s ciljem da u martu ove godine naša zemlja dobije datum za otvaranje pregovora o punopravnom članstvu.

Ambasador Delmas naglasio je kako Republika Francuska podržava evropski put Bosne i Hercegovine i ukazao na značaj nastavka provođenja reformi i ispunjavanja kriterija za članstvo u EU.

Razgovarano je i o mogućnostima unapređenja ekonomske saradnje između dvije zemlje, naročito u domenu direktnih stranih investicija, te o projektu uspostavljanja ureda Francuske razvojne agencije (AFD) u našoj zemlji. Također je bilo riječi i o modalitetima jačanja saradnje u oblasti visokog obrazovanja i nauke.

Kao neke od najznačajnijih oblasti saradnje označene su oblasti odbrane i sigurnosti, a posebno cyber sigurnosti u kojoj je Francuska jedan od globalnih lidera. Prepoznati su izazovi sa kojima se Bosna i Hercegovina suočava u oblasti cyber sigurnosti, ali i borba sa širenjem dezinformacija i slični savremeni izazovi, te je naglašeno da će Francuska i u budućnosti nastaviti podržavati Bosnu i Hercegovinu kroz edukaciju i tehničku podršku, kako kroz postojeće tako i kroz nove projekte.

Poslanica Karamehić - Abazović poželjela je ambasadoru Delmasu ugodan boravak i uspješan mandat u Bosni i Hercegovini. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću