MENI
16.2.2024

Predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Marinko Čavara učestvovao na 8. Samitu predsjednika parlamenata država članica Unije za Mediteran

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Marinko Čavara učestvovao je na 8. Samitu predsjednika parlamenata država članica Unije za Mediteran, koji je održan u Rabatu, Kraljevina Maroko.

Na Samitu, na kome se razgovaralo o ulozi Parlamentarne skupštine Unije za Mediteran u euro – mediteranskoj saradnji u 21. stoljeću, učesnike su svojim uvodnim izlaganjima pozdravili predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Kraljevine Maroko i aktuelni predsjednik Parlamentarne skupštine Unije za Mediteran Rachid Talbi El Alami, predsjednica Kongresa predstavnika Kraljevine Španije i potpredsjednica Parlamentarne skupštine Unije za Mediteran Francina Armengol, potpredsjednik Evropskog parlamenta i potpredsjednik Parlamentarne skupštine Unije za Mediteran Marc Angel, te predsjednik Doma odbornika Kraljevine Maroko Naam Miyara i potpredsjednik Predstavničkog doma Parlamenta Egipta Mohamed Abou El Enein.

U svom obraćanju učesnicima Samita, predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Marinko Čavara istakao je važnost saradnje država u regionu Mediterana, posebno u vrijeme promjena geopolitičkih odnosa, te vremena kriza i rastućih sukoba u kojima živimo.

Prema riječima predsjedavajućeg Čavare, suočeni sa različitim izazovima pandemija, ratova, klimatskih promjena i drugih globalnih problema, a s ciljem osiguranja mira i napretka, saradnju trebamo usmjeriti prema djelovanju kako da riješimo uzroke ratova i terorizma, jer će, ukoliko se ne pozabavimo uzrocima, posljedice ratova i terorističkih aktivnosti biti teško rješavati.

Predsjedavajući Čavara u svom govoru naglasio je kako je Bosna i Hercegovina, u suočavanju sa pomenutim globalnim i regionalnim izazovima, spremna da sarađuje sa svima. Čavara je pozvao na zajedničko djelovanje s ciljem osiguravanja mira, prosperiteta i stabilnog života svim stanovnicima regiona. S tim u vezi, državama članicama Evropske unije uputio je poseban poziv da pomognu Bosni i Hercegovini i podrže otvaranje pretpristupnih pregovora sa Evropskom unijom, što bi, kako je kazao, stabilizovalo i Bosnu i Hercegovinu i cijeli region Jugoistočne Evrope.

Učesnici Samita u Rabatu usvojili su i završni dokument u kome su pozvali na nastavak međuparlamentarnog dijaloga i jačanje napora i saradnje kako bi se Mediteran učinio prosperitetnim prostorom u kojem prevladavaju mir, demokracija i zajednički razvoj.

Predsjednici parlamenata zemalja članica Parlamentarne skupštine Unije za Mediteran u završnom dokumentu naglasili su potrebu da udruže napore kako bi se suočili sa zajedničkim izazovima, te se složili o značaju snažne Unije za Mediteran koja će biti fokusirana na obnovljenu politiku susjedstva sa Evropskom unijom. Upozoravajući na činjenicu da terorističke i separatističke grupe koriste nestabilnost i konflikte za destabilizaciju regiona Mediterana, predsjednici parlamenata zemalja članica Unije za Mediteran naglasili su potrebu da se snažno suoče sa izazovima kakve predstavljaju klimatske promjene, pitanje migracija, trgovine ljudima, organizovani kriminal, terorizam, separatizam, kao i sa sigurnosnim izazovima koji zahtijevaju zajedničku euro – mediteransku akciju.

U zajedničkoj izjavi izražava se žaljenje zbog ponovnog izbijanja nasilja i rata u pojasu Gaze, kao i ogromnih ljudskih žrtava, te se naglašava potreba za trenutnim, sveobuhvatnim i trajnim okončanjem rata, u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom. Predsjednici parlamenata država članica Unije za Mediteran pozvali su na adekvatan, siguran i nesmetan protok humanitarne pomoći u pojas Gaze, te ponovili potrebu da se ponovo aktivira izraelsko-palestinski mirovni proces s ciljem postizanja sveobuhvatnog mirovnog rješenja na Bliskom istoku.

Učesnici Samita u Rabatu pozdravili su uspješno predsjedavanje Kraljevine Maroko Parlamentarnom skupštinom Unije za Mediteran, te poželjeli uspješan rad Kraljevini Španiji, koja preuzima predsjedavanje Parlamentarnom skupštinom Unije za Mediteran. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću