MENI
16.2.2024

Članovi Zajedničkog kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH razgovarali sa predsjednikom Nacionalnog vijeća R Austrije

Članovi Zajedničkog kolegija oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razgovarali su danas sa predsjednikom Nacionalnog vijeća Republike Austrije Wolfgangom Sobotkom koji sa Delegacijom Nacionalnog vijeća boravi u dvodnevnoj radnoj posjeti našoj zemlji.

Posjeta gospodina Sobotke, ocijenjeno je, dešava se u vrijeme kada Bosna i Hercegovina čini napore da ispuni obaveze na osnovu čega bi joj Evropsko vijeće u martu odobrilo početak pristupnih pregovora za članstvo u Evropskoj uniji. Po riječima predsjednika Sobotke, radi se o momentu koji naša zemlja ne smije propustiti a Republika Austrija, dodao je, predstavlja iskrenog prijatelja Bosne i Hercegovine koji ima veliku želju i predano će raditi te pomagati kako bi se otvaranje pregovora ostvarilo i kako na evropskom putu ne bi bilo zastoja. Pri tome, dodao je, Austrija neće dopustiti dvostruke standarde u pristupu zemljama koje imaju ambiciju da postanu članice Evropske unije i starat će se da kriteriji budu jednaki za sve.

Tokom današnjeg razgovora izražena je zahvalnost za podršku koju Austrija pruža sveukupnom razvoju Bosne i Hercegovine, a o visokom kvalitetu međusobnih odnosa svjedoči i podatak da dvije zemlje imaju 26 potpisanih i više pripremljenih bilateralnih sporazuma. Potcrtano je da je Austrija najveći direktni investitor u našoj zemlji te da je veoma značajna naša trgovinska saradnja pri čemu u robnoj razmjeni BiH bilježi suficit. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću