MENI
16.2.2024

Članovi Delegacije PSBiH u PS Unije za Mediteran učestvovali na 17. plenarnom zasjedanju PSUzM

Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Unije za Mediteran (PSUzM) Milan Petković i zamjenica predsjedavajućeg Delegacije Rejhana Dervišević učestvovali su na 17. plenarnom zasjedanju PSUzM, koje je održano u Rabatu, Kraljevina Maroko.

Na zasjedanju, na kome su učestvovali poslanici iz više od 40 država članica ove multilateralne parlamentarne organizacije koja okuplja zemlje Evropske unije, Bliskog istoka i sjeverne Afrike, te Kneževinu Monako i tri balkanske i mediteranske zemlje – Bosnu i Hercegovinu, Albaniju i Crnu Goru, razgovaralo se o ulozi PSUzM u euro – mediteranskoj saradnji u 21. stoljeću.

U svom obraćanju na plenarnom zasjedanju PSUzM, predsjedavajući Delegacije PSBiH Milan Petković izrazio je iskreno saosjećanje sa svim civilnim žrtvama ratnih sukoba koji se dešavaju u ovom momentu.

Petković je izrazio bojazan da rasprave, prijedlozi i dokumenti koje parlamentarci usvajaju dolaze sa zakašnjenjem, te naglasio kako je trebalo mobilisati sve političke i diplomatske kapacitete da bi se sukobi spriječili.

„Godinama može da se pregovara, da se svađa, pa i da se prijeti i sve je to na neki način prihvatljivo. Međutim, kada se prolije prva kap krvi, kada padne prva žrtva, potrebna su desetljeća da se ponovo dođe do mira“, rekao je Petković i podsjetio da je Bosna i Hercegovina prije skoro 30 godina izašla iz ratnog sukoba, ali da se posljedice i dalje osjete.

S tim u vezi, Petković je posebno naglasio značaj preventivnog političkog djelovanja na svim nivoima, te izrazio nadu da će i međunarodne parlamentarne delegacije dati doprinos sprečavanju budućih sukoba na, kako je rekao, racionalan, iskren i pravičan način.

Učesnicima plenarnog zasjedanja obratila se i zamjenica predsjedavajućeg Delegacije PSBiH u PSUzM Rejhana Dervišević koja je, govoreći kao poslanica i univerzitetska profesorica, kazala da svoju ulogu u ovim vremenima punim izazova smatra izuzetno odgovornom, te dodala da je obaveza svih da u ovom vremenu gradimo društvo znanja.

Prema ocjeni poslanice Dervišević, obrazovanje odavno nije samo prenošenje znanja, budući da je, kako je rekla, četvrta industrijska revolucija zasnovana na vještačkoj inteligenciji, digitalnoj tehnologiji, robotici, kvantnim kompjuterima i nanotehnologiji, te da će korištenje vještačke inteligencije zasigurno otvarati nova moralna i etička pitanja.

„Obrazovanje kakvo želimo mora podsticati kritički duh u razmišljanju, izgradnju slobode misli i duha kao izraza kritičke svijesti i humane savjesti u cilju afirmacije ljudskih vrijednosti, napretka i opće dobrobiti cijelog društva. Mladi ljudi se moraju naučiti kako se gradi društvo bez nasilja, kako da se prevaziđu poslijeratne traume, te izgradi i razvije međunacionalno razumijevanje, povjerenje i uvažavanje“, poručila je poslanica Dervišević.

Ona se založila za to da parlamentarci budu snažni zagovornici uključivanja mirovnog obrazovanja u sistem formalnog obrazovanja svih nivoa. Prema njenim riječima, mirovno obrazovanje podrazumijeva proces koji uključuje učenje ‘o’ i ‘za’ demokraciju i ljudska prava, nenasilje, socijalnu i ekonomsku pravdu, rodnu ravnopravnost, održivi razvoj, demilitarizaciju, izgradnju mira, međunarodno pravo, te dostojanstvo i sigurnost svih ljudi.

Dervišević je kazala kako mlade ljude treba da učimo pravim životnim vrijednostima, prije svega da budu moralni, solidarni, pravedni, da prihvataju i poštuju različitosti. „Učinimo sve da bude mir, rat je poraz ljudskog dostojanstva“, poručila je zamjenica predsjedavajućeg Delegacije PSBiH u PSUzM Rejhana Dervišević učesnicima 17. plenarnog zasjedanja PSUzM u Rabatu.

Učesnici zasjedanja apelovali su na sve zemlje članice PSUzM da, kroz intenziviranje međuparlamentarnog dijaloga, pojačaju napore kako bi se zaustavili sukobi u euro – mediteranskom regionu, ostvario pravičan mir, te uspostavila regionalna saradnja s ciljem da se područje Mediterana učini stabilnim i prosperitetnim prostorom u kojem vladaju mir, demokracija i zajednički razvoj. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću