MENI
12.3.2024

Članovi Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje između PSBiH i Evropskog parlamenta učestvovat će u Strazburu na 4. sjednici POSP-a

Članovi Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i Evropskog parlamenta (POSP) učestvovat će na 4. sjednici POSP-a, koja će se 13. i 14. marta održati u Strazburu.

Članovi POSP-a iz Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH), predsjedavajuća Snježana Novaković – Bursać, zamjenici predsjedavajuće Zdenko Ćosić i Mia Karamehić – Abazović, te članovi Dženan Đonlagić, Radovan Kovačević, Saša Magazinović, Denijal Tulumović i Milan Petković, sa kolegama iz Evropskog parlamenta tokom dvodnevne sjednice razgovarat će o stanju odnosa između Bosne i Hercegovine i Evropske unije (EU). Očekuje se da će se članovima POSP-a iz PSBiH i Evropskog parlamenta u okviru ove teme obratiti ambasador BiH u EU Obrad Kesić, vršiteljica dužnosti šefa jedinice za BiH i Kosovo u Evropskoj komisiji Barbara Jésus – Gimeno i šefica odjeljenja za Jugoistočnu Evropu/Zapadni Balkan u Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Elsa Fenet.

Drugog dana sjednice POSP-a u Strazburu razgovaraće se o stanju ispunjenosti 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU, te o osam koraka navedenih u preporuci Evropske komisije za status kandidata iz oktobra 2022. godine, uzimajući u obzir sastanak Vijeća EU 21. i 22. marta 2024. godine.

Kako je dnevnim redom sjednice predviđeno, članovi POSP-a razgovarat će i o slobodi medija i dezinformacijama. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću