MENI
25.4.2024

Parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović u Bihaću prisustvovao Godišnjoj analizi deminiranja

Parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović prisustvovao je Godišnjoj analizi deminiranja i protuminskih akcija za 2023. godinu, koja je u organizaciji Ministarstva odbrane BiH i Oružanih snaga BiH održana u Bihaću.

Prezentaciji ostvarenih uspjeha deminerskog bataljona u stvaranju sigurnog okruženja i realizaciji humanitarnog deminiranja, osim predstavnika Ministarstva odbrane BiH, Oružanih snaga BiH i parlamentarnog vojnog povjerenika BiH, prisustvovali su i predstavnici diplomatskog i vojno-diplomatskog kora u Bosni i Hercegovini, predstavnici institucija Unsko-sanskog kantona, te predstavnici Grada Bihaća.

Kako je u Godišnjoj analizi prezentovano, tokom 2023. godine deminirano je 2. 841 760 kvadratnih metara površine, pri čemu je realizovano 80,19% utvrđenog plana.

Posebno je istaknuto da Oružane snage BiH nastavljaju s protuminskim djelovanjem u narednom periodu i to na 25 deminerskih projekata u 18 općina Bosne i Hercegovine, s ciljem da se deminira 1. 447 110 kvadratnih metara površine.

Parlamentarni vojni povjerenik BiH razgovarao je s profesionalnim vojnim licima i članovima deminerskog bataljona, sa predstavnicima Ministarstva odbrane BiH, Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, Operativne komande i Komande za podršku Oružanih snaga BiH, te predstavnicima deminerskih organizacija koje djeluju u Bosni i Hercegovini.

Parlamentarni vojni povjerenik BiH imao je susret i razgovor s ambasadoricom Republike Austrije u Bosni i Hercegovini Urlike Hartmann, koju je upoznao s radom institucije parlamentarnog vojnog povjernika BiH, kao i sa rezultatima dugogodišnje saradnje s Komisijom za oružane snage Republike Austrije. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću