MENI
19.7.2012

Okončana 19. sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH




Na okončanoj 19. sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, nije postignuta saglasnost da je tačka dnevnog reda sjednice pod nazivom: „Potvrda odluke predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH o smjeni ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine, ministra odbrane Bosne i Hercegovine i zamjenika ministra finansija i trezora Bosne i Hercegovine“, suprotna vitalnim nacionalnim interesima bošnjačkog naroda. U Komisiju za utvrđivanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa imenovani su Halid Genjac, Borjana Krišto i Staša Košarac.

U drugom čitanju je, u identičnom tekstu kao u Predstavničkom domu PSBiH, usvojen Zakon o carinskoj tarifi, predlagač Vijeće ministara BiH.
Prijedlog zakona o dopunama Zakona o finansiranju institucija Bosne i Hercegovine, predlagač Zajednička komisija za administrativne poslove, usvojen je u prvom čitanju.
U prvom čitanju nije usvojen Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o reviziji institucija Bosne i Hercegovine, predlagač Predstavnički dom PSBiH.

Usvojen je Izvještaj o radu Interresorne radne grupe za pripremu izmjena i dopuna Izbornog zakona, Zakona o finansiranju političkih stranaka i Zakona o sukobu interesa u institucijama BiH.
Primljena je k znanju Informacija o provedbi Strategije prelaska s analogne na digitalnu zemaljsku radiodifuziju u frenkvencijskim opsezima 174-239 MHz i 470-862 MHz u Bosni i Hercegovini.
Data je saglasnost za ratificiranje nekoliko sporazuma i jednog aranžmana. (kraj)

Na 19. sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine data je saglasnost za ratificiranje: 

  1. Sporazuma o konverziji duga, sklopljen između KfW-a, Frankfurt na Majni (KfW), i Bosne i Hercegovine, koju zastupa Ministarstvo financija i trezora (zajmoprimac), kao i Federacije Bosne i Hercegovine, koju zastupa Federalno ministarstvo financija, i Republike Srpske, koju zastupa Ministarstvo financija (RS), za 12.821.343,85 eura - Konverzija duga 3,
  2. Sporazuma o kreditu između Bosne i Hercegovine, koju zastupa Ministarastvo finacija i trezora BiH, i Raiffeisen Bank International AG - Projekt Modernizacija Univerziteta u Banjoj Luci
  3. Aranžmana između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Koreje u vezi sa zajmom iz Fonda za ekonomsku razvojnu suradnju za fazu III. Projekta modernizacije bolnica
  4. Sporazuma o zajmu - Faza III. Projekta modernizacije bolnica u Bosni i Hercegovini - između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srpske i Izvozno-uvozne banke Koreje (Vladine agencije za EDCF)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću