MENI
19.7.2012

Okončana 32. sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH




Na danas održanoj 32. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH je u drugom čitanju usvojen Zakon o finansiranju političkih stranaka, čiji su predlagači poslanici Nermina Zaimović-Uzunović i Niko Lozančić, dok su u prvom čitanju usvojeni Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kretanju i boravku stranaca i azilu i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

U drugom čitanju je odbijen Prijedlog zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, čiji su predlagači poslanici Milorad Živković, Nermina Zaimović-Uzunović i Niko Lozančić, kao i Zahtjev Vijeća ministara BiH za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju institucija Bosne i Hercegovine po hitnom postupku. Prijedlog zakona će se razmatrati po skraćenom postupku.

Usvojen je zaključak kojim se od Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku zahtijeva da razmotri sve pristigle prigovore, zauzme stav o njima, a nakon toga predloži konačnu listu za imenovanje članova Vijeća nacionalnih manjina BiH.

Na naknadno usaglašavanje je upućen zaključak s 4. sjednice Istražne komisije za utvrđivanje trošenja donatorskih sredstava kojim se traži da mandat komisije bude produžen do kraja mandata ovog saziva Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Nije usvojen Izvještaju o radu Pravobranilaštva BiH za period od 1.1.2011. do 31.12.2011., kao ni inicijativa poslanice Nermine Ćemalović za donošenje odluke kojom će se zadužiti Vijeće ministara BiH da posredstvom nadležnog ministarstva osnuje komisiju za izbor teksta himne Bosne i Hercegovine. Data je saglasnost za ratifikaciju jednog aranžamana i dva međunarodna sporazuma (prilog). (kraj)


Prilog:

Na 32. sjednici Predstavničkog doma je data saglasnost za ratificiranje: 

  1. Sporazuma o kreditu između Bosne i Hercegovine, koju zastupa Ministarstvo finansija i trezora BiH, i Raiffeisen Bank International AG – Projekat modernizacije Univerziteta u Banjoj Luci,
  2. Sporazuma o zajmu Faza III Projekta modernizacije bolnica u Bosni i Hercegovini između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srpske i Izvozno-uvozne banke Koreje (Vladine agencije za EDCF)
  3. Aranžmana između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Koreje u vezi sa zajmom iz Fonda za ekonomsku razvojnu saradnju za fazu III projekta modernizacije bolnica

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću