MENI
19.7.2012

Okončan nastavak 18. sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH




Na održanom nastavku 18. sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, usvojen je Izvještaj o primjeni Jedinstvenih pravila za izradu pravnih propisa u institucijama Bosne i Hercegovine, sa zaključcima sadržanim u Izvještaju.
Također, usvojen je Izvještaj o zaštiti ličnih podataka u Bosni i Hercegovini za 2011. godinu, sa zaključcima sadržanim u Izvještaju.

U vezi Informacije o stanju kriminaliteta u Bosni i Hercegovini u 2011. godini, usvojen je zaključak kojim se zadužuje Ministarstvo sigurnosti BiH da u što kraćem roku izradi Informaciju o stanju sigurnosti u BiH u 2011. godini te je, nakon što je verificira Vijeće ministara BiH, dostavi Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje.

Usvojen je Izvještaj o radu Nezavisne komisije za praćenje uvjeta boravka u zavodima, postupanje i poštivanje ljudskih prava lica nad kojima se izvršavaju krivične sankcije i druge mjere koje je izrekao u krivičnom postupku Sud Bosne i Hercegovine, strani sudovi za djela predviđena Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine ili međunarodnim ugovorom čija je potpisnica Bosna i Hercegovina ili drugi sud u skladu sa zakonom Bosne i Hercegovine, za period od 14.09.2010. do 31.12.2011. godine. Usvojen je zaključak u kojem Zajednička komisija za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku preporučuje Nezavisnoj komisiji da od kazneno-popravnih zavoda u BiH zahtijeva da mu u određenom roku dostavi povratne informacije o realizaciji preporuka koje se odnose na nedostatke uočene tokom posjeta zavodima, te da prikupljene povratne informacije u kontinuitetu dostavlja Zajedničkoj komisiji. Također, donesen je zaključak kojim Zajednička komisija traži od Nezavisne komisije da najkasnije u roku od mjesec dana obiđe Kazneno-popravni zavod zatvorenog tipa u Zenici, te da izvještaj o zatečenom stanju u tom zavodu dostavi Zajedničkoj komisiji, kako bi se ona odredila prema poslaničkoj inicijativi Dušanke Majkić.

U vezi Izvještaja Komisije za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije o Izvještaju o radu Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije za 2011. godinu, zaključeno je da Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine traži od Vijeća ministara BiH da u roku od 15 dana od dana prijema ovog zaključka dade saglasnost za Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji Agencije i Etički kodeks ponašanja Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, kao i da Parlamentarna skupština BiH smatra potrebnim u budžetu za 2012. godinu osigurati dovoljan iznos sredstava za funkcioniranje Agencije.

Primljena je k znanju Informacija o procesu programiranja Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA) – Komponenta I za Bosnu i Hercegovinu za 2012. i 2013. godinu. Usvojen je zaključak kojim se obavezuju sve institucije koje su uključene u proces programiranja Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA) – Komponenta I za Bosnu i Hercegovinu za 2012. godinu i 2013. godinu da ulože dodatne napore kako bi bili usaglašeni i preostali projektni prijedlozi i kako bi formulirani projekti bili predani do određenog roka.

Dom naroda je odgodio izjašnjenje o Izvještaju o radu Ureda za razmatranje žalbi u 2011. godini i zahtijeva od Ureda za razmatranje žalbi da dopuni svoj izvještaj o radu za 2011. godinu detaljnom analizom strukture predmeta koje je Ured riješio u 2011. godini. Također, Dom naroda zadužuje Vijeće ministara BiH da pokrene proceduru izbora članova Ureda za razmatranje žalbi BiH kojima je istekao mandat, kao i imenovanja predsjedavajućeg Ureda u skladu sa važećim propisima. Donesen je i zaključak u kojem je rečeno da Dom naroda zahtijeva od predsjedavajućeg Ureda za razmatranje žalbi BiH da Parlamentarnoj skupštini BiH dostavlja godišnji izvještaj o radu, u skladu sa članom 8. stavak (2) i člank 33. Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Ureda za razmatranje žalbi.

Na sjednici je zaključeno da se članovima Upravnog odbora Radio-televizije Bosne i Hercegovine kojima je mandat istekao, mandat produži na period od 90 dana, počevši od 01.06.2012. godine. Donesen je i zaključak kojim Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH traži od Vijeća ministara BiH da u roku od 90 dana realizira zaključak usvojen na 8. sjednici Doma naroda, održanoj 21.12.2011. koji glasi: „Dom naroda PSBiH traži od Vijeća ministara BiH da pripremi i u parlamentarnu proceduru dostavi izmjene i dopune Zakona o komunikacijama („Službeni glasnik BiH“, br. 31/03, 75/06 i 32/10), kojima će se omogućiti realizacija zaključaka Parlamentarne skupštine BiH u vezi s ponovnim provođenjem postupka imenovanja članova Upravnog odbora BHRT-a iz hrvatskog i srpskog naroda“.

U Upravni odbor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete, imenovani su Ammar Miraščija, Ivo Rozić, Milenko Stanić i Lamija Tanović.
Usvojen je zaključak o osnivanju Privremene zajedničke komisije oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za provođenje procedure imenovanja direktora i zamjenika direktora Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH, u koji su iz Doma naroda PSBiH imenovani Dragutin Rodić, Borjana Krišto i Halid Genjac.
Povučen je prijedlog zaključka o produženju amandmanske faze za Prijedlog zakona o carinskoj tarifi.
Data je saglasnost za ratificiranje sporazuma, aneksa i dopuna sporazuma, ugovora i memoranduma. (kraj)

Na nastavku 18. sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine data je saglasnost za ratificiranje:

  1. Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije o uzajamnom zastupanju u pružanju konzularne zaštite i usluga u trećim zemljama
  2. Aneksa III. Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Kraljevine Norveške o finansiranju projekata u korist pravosuđa i/ili sudova i tužilaštava u Bosni i Hercegovini
  3. Ugovora o zajmu između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj - Projekt obilaznice Brčko
  4. Dopune broj 2 Sporazuma o finansiranju u vezi s državnim programom za Bosnu i Hercegovinu na osnovu IPA-e – Pomoć u tranziciji i komponenta jačanja institucija za 2007. godinu
  5. Dopune broj 3 Sporazuma o finansiranju u vezi s državnim programom za Bosnu i Hercegovinu na osnovu IPA-e – Pomoć u tranziciji i komponenta jačanja institucija za 2007.godinu
  6. Memoranduma o pravnim i sudskim garancijama protiv nezakonite obrade ličnih podataka


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću