MENI
21.5.2024

Članovi Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma PSBiH održali sastanak sa ministrom vanjskih poslova BiH

Članovi Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) održali su danas sastanak sa ministrom vanjskih poslova BiH Elmedinom Konakovićem na kome se razgovaralo o modalitetima i unapređenju saradnje Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma PSBiH i Parlamentarne skupštine BiH sa Ministarstvom vanjskih poslova BiH.

Tokom sastanka razgovaralo se o napretku kojeg je Bosna i Hercegovina postigla u procesu evropskih integracija, kao jednom od najvažnijih vanjskopolitičkih ciljeva naše zemlje. Istaknuto je da je Ministarstvo izvršilo pripreme za predstojeći screening proces, kao prvi korak u pregovorima o članstvu BiH u Evropskoj uniji (EU).

Ministar Konaković upoznao je članove Komisije za vanjske poslove i o procesu usaglašavanja liste reformi za provođenje Plana rasta EU za region Zapadnog Balkana.

Članovi Komisije posebno su apostrofirali značajnu ulogu Parlamentarne skupštine BiH u predstojećem procesu pregovora sa EU, te insistirali na boljem međusobnom obavještavanju, informiranju i protoku informacija između Ministarstva, Vijeća ministara BiH i Parlamentarne skupštine BiH. Također su kazali kako je važno uspostaviti model po kome bi vlasništvo nad pregovaračkim procesom imali svi relevantni faktori u institucijama BiH, uključujući i poslanike opozicionih partija u Parlamentarnoj skupštini BiH. S tim u vezi, tokom sastanka je naglašena potreba da Ministarstvo vanjskih poslova BiH ima integraticionu ulogu u cijelom pregovaračkom procesu. (kraj) 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću