MENI
29.6.2012

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH, Božo Ljubić na seminaru „Modernizacija poljoprivrede i provođenje Zajedničke poljoprivredne politike“

Na seminaru o modernizaciji poljoprivrede i implementaciji zajedničke poljoprivredne politike koji se održao u Briselu 28. i 29. juna 2012., pored predstavnika parlamenata bivše jugoslovenske republike Makedonije, Republike Hrvatske, Parlamenta Kosova, članova Evropske komisije i Evropskog parlamenta, učestvovao je i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH, Božo Ljubić.

Tokom dvodnevnog rada, gospodin Ljubić je aktivno učestvovao u debati sa ostalim učesnicima i razmjenio iskustva sa članovima parlamenata Zapadnog Balkana.
Drugog dana seminara održane su prezentacije svakog parlamenta posebno na temu Modernizacija poljoprivrede na Zapadnom Balkanu uz samokritičko ocjenjivanje svakog parlamenta. U vezi s tim, gospodin Ljubić je iznio stavove PS BiH i dao kratak osvrt u kakvoj se situaciji poljoprivreda BiH nalazi i kojim resursima raspolaže. Istakao je da je problem ustavna struktura BiH i nepostojanja državnog ministarstva za poljoprivredu, nego tu oblast reguliraju niže nivoe vlasti.

Kako je naglasio dr. Ljubić, evidentan je i problem nedovoljnog broja carinskih prijelaza između naše i susjednih zemalja preko kojih bi se obavljala razmjena poljoprivrednih proizvoda, zbog čega je neophodno pojačati napore da se njihov broj proširi. Primjera radi, dodao je on, sa Hrvatskom su predviđena dva takva prijelaza, što ne odgovara potrebama Bosne i Hercegovine. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću