MENI
29.6.2012

Članovi Stalne delegacije PSBiH učestvovali u radu Stalnog odbora za ekonomsku, socijalnu i saradnju na području okoliša Parlamentarne skupštine Mediterana

Članovi Stalne delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Šemsudin Mehmedović i Ognjen Tadić u Parlamentarnoj skupštini Mediterana, učestvovali su u radu Stalnog odbora za ekonomsku, socijalnu i saradnju na području okoliša (Drugi odbor) PAM-a, koji se 29. juna 2012. godine održao u Lisabonu.
Učesnici su tokom sastanka razmijenili mišljenja o vanjskoj trgovini i investicijama na Mediteranu u okviru panela na temu „Ka održivom ekonomskom razvoju u regiji Mediterana“.

Tim povodom, član delegacije Šemsudin Mehmedović je istakao da su izvanredni politički događaji u južnom i istočnom Mediteranu povećali očekivanja o budućem razvoju regije, kao i procesu ka održivom ekonomskom razvoju. Također, naglasio je da je utjecaj financijske krize na Mediteranu i šire primoravao vlade da smanje javnu potrošnju, a da istovremeno unapređuju razvoj svojih ekonomija. Prema njegovim riječima, zbog toga je važno rješavati probleme tržišta kapitala kao finansijskog instrumenta za dugoročno finansiranje, te uspostaviti održivi ekonomski razvoj malih i srednjih preduzeća u ovoj oblasti.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH i član delegacije, Ognjen Tadić je tokom sastanka rekao da se u zemljama Mediterana osjeća potreba za modernizacijom regionalne ekonomije stimuliranjem programa ekonomske reforme, kao i poboljšanjem klime za regionalne investicije i poslovno okruženje. Isto tako, Tadić je kazao kako činjenica da na ovom sastanku zajedno rade ne samo predstavnici parlamenata i regionalnih financijskih i privrednih asocijacija, nego i predstavnici Ujedinjenih naroda, više razvojnih agencija i privatnog sektora, govori o spremnosti svih učesnika poslovnog života da se utvrdi strategijski pristup ostvarivanju održivog razvoja finansijskog sektora i pronalaženju načina za povećanje poslovanja.

Na kraju zasjedanja, istaknuto je da osnovne postavke drugih učesnika idu u pravcu zaključka da mediteranske zemlje prolaze kroz ozbiljnu ekonomsku i finansijsku krizu, koja je obilježena i time da na Mediteranu nema zone slobodne trgovine, te da postoji velika potreba za regionalnom parlamentarnom saradnjom s ciljem promoviranja ekonomskog razvoja. Kako je rečeno, to će se postići uvođenjem mjera kao što je omogućavanje lakšeg razvoja malih i srednjih preduzeća, podržavanje otvaranja novih radnih mjesta, te unapređenje trgovine u regiji Mediterana.

Inače, panel PAM-a o vanjskoj trgovini i investicijama na Mediteranu je skup eksperata na visokom nivou, koji je PAM osnovao na okviru svog Drugog odbora, u Lisabonu 27. i 28. maja 2010. godine. Osnovan je s ciljem okupljanja parlamentaraca i predstavnika ekonomskog i proizvodnog sektora uopšte, te kako bi članovi parlamenata svojim zakonodavnim aktivnostima dali veći doprinos ekonomskim procesima. Ovaj panel radi u saradnji s najvećim međunarodnim i regionalnim ekonomskim institucijama, kao što je Evropska komisija UN-a za Evropu (UNECE), Svjetska banka (WB), Privredna komora i unija industrijalaca Euro-mediteranske regije, zajedno s najznačajnijim bankama za multilateralni razvoj u regiji. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću