MENI
22.6.2012

Okončan prvi dio sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH


Na danas održanom prvom dijelu 18. sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, usvojen je zaključak da će Dom naroda u drugom čitanju obaviti raspravu o Prijedlogu amandmana I. na Ustav BiH, kada Vijeće ministara BiH dostavi u parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH.

U drugom čitanju je, u istovjetnom tekstu kao i u Predstavničkom domu, usvojen Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

U prvom čitanju je usvojen Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, čiji su predlagači delegati Borjana Krišto i Dragutin Rodić, dok je odgođeno izjašnjavanje o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju političkih stranaka, čiji su predlagači delegati Borjana Krišto, Halid Genjac i Dragutin Rodić.

Na naknadno usaglašavanje je upućen Prijedlog zakona o dopunama Zakona o finansiranju institucija BiH, čiji je predlagač Zajednička komisija za administrativne poslove i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o reviziji institucija BiH, čiji je predlagač Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Usvojen je Izvještaj o provođenju zakona u nadležnosti Centralne izborne komisije BiH za 2011.g., sa preporukama sadržanim u njemu. Usvojen je zaključak kojim Dom naroda PSBiH obavezuje nadležne institucije, posredstvom Vijeća ministara BiH i Centralne izborne komisije BiH, da u normativnom i provedbenom smislu, predlože mjere kojim će unaprijediti tok samih izbora, te spriječiti izborne zloupotrebe, posebno komisija i tijela koja neposredno provode izbore, narušavanjem toka izbora i izbornih radnji.

Nije primljena k’ znanju Informacija o radu Tužilaštva BiH za 2011. Ostale tačke dnevnog reda, biti će razmatrane u nastavku sjednice. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću