MENI
19.6.2012

Održana sjednica Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma


Na danas održanoj 24. sjednici Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma PSBiH sa
dnevnog reda su skinute tačke vezane za Prijedlog prečišćenog teksta Krivičnog zakona BiH i Prijedlog prečišćenog teksta Zakona o krivičnom postupku BiH, čiji je predlagač Ministarstvo pravde BiH. Ovi zakonski prijedlozi će biti razmatrani nakon konsultacija sa Ustavnopravnom komisijom Doma naroda PSBiH.

Razmatran je Zahtjev Ustavnog suda BiH za dodatnim izjašnjenjem o Zahtjevu za ocjenu ustavnosti člana 7, stav (e), Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u institucijama Bosne i Hercegovine, čiji je podnosilac predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH, dr. Milorad Živković. Komisija je zaključila da se u dodatnom izjašnjenju navede kako nije podržan zahtjev apelanta, pri čemu članovi komisije koji su glasali protiv smatraju da osporavana odredba nije protivna Ustavu BiH i da ostaju na pozicijama zakona, dok članovi komisije koji podržavaju zahtjev za ocjenu ustavnosti smatraju da je došlo do povrede Ustava BiH, na način kako je obrazloženo u apelaciji.

Usvojen je Izvještaj o stručnom savjetovanju „Poslovnici oba doma Parlamentarne skupštine BiH - Šta mijenjati?“ i obavljen dogovor u vezi poziva Ustavnopravne, pravosudne i proceduralne komisije Mađarskog parlamenta za posjetu Mađarskoj. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću