MENI
16.6.2012

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma dr. Denis Bećirović obratio se učesnicima Prvog svjetskog samita zakonodavaca


Tokom prvog dana Prvog Svjetskog samita zakonodavaca koji se održava u Brazilu, učesnicima se obratio dr. Denis Bećirović, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

On je istakao da posljednjih godina u svijetu pa i u BiH raste svijest o potrebi očuvanja i zaštite prirode, kao važnog dijela životne sredine, pretvarajući je u cjelovit i dugoročan koncept razvoja.

S ciljem prosperitetne, sigurne i održive budućnosti za ljude i planetu, naša zemlja želi sarađivati sa ostalim zemljama u regionu i svijetu i raditi na iskorjenjivanju svih oblika siromaštva, istakao je dr. Bećirović.

Postojeći problemi u vezi s institucionalnim okvirom ogledaju se prvenstveno u nedostatku transparentnosti, saradnje i razmjene informacija između institucija koje učestvuju u upravljanju prirodnim resursima.

Identificirane otežavajuće okolnosti i problemi u oblasti zaštite prirode koji negativno utiču na napredak u ovoj oblasti su:
- nepostojanje sistema monitoringa, tj. organiziranog prikupljanja podataka,
- nedovoljan stepen provođenja postojećih zakona, kao i njihova neusklađenost s međunarodnim konvencijama u ovoj oblasti,
- nepostojanje adekvatnih mjera i utvrđenih metodologija za razvoj efikasnog sistema za zaštitu prirodnih vrijednosti.

Zato prioritetnim u BiH smatramo sljedeće aktivnosti:
- jačanje institucionalnog okvira za upravljanje prirodnim resursima,
- podsticanje održivog korištenja prirodnih resursa,
- smanjenje pritisaka,
- raspodjelu prihoda od korištenja,
- održivo finansiranje zaštite prirode.

Jedna od ključnih aktivnosti je usklađivanje postojećeg nacionalnog zakonskog okvira s međunarodnim konvencijama i legislativom u vezi sa zaštitom okoliša (npr. legislativom EU), što je osnov za daljnje korake.

Postojeća zakonska regulativa u domenu zaštite prirode i komplementarnih oblasti još uvijek ne pruža jasan institucionalni okvir kojim bi ova oblast bila adekvatno uređena.
Zbog toga je neophodno donijeti nove, odnosno izmijeniti i dopuniti ključne propise kroz realizaciju sljedećih mjera:

- izmjena i dopuna postojećih nacionalnih zakona iz ove oblasti
- donošenje potrebnih podzakonskih akata u okviru postojećih zakona
- pokretanje inicijativa i provođenje postupka ratifikacije relevantnih multilateralnih međunarodnih ugovora i konvencija, te njihovo potpisivanje od strane država koje to još nisu učinile
- razvoj efikasnih, mjerljivih i ekonomski održivih indikatora i mehanizama za praćenje provođenja zakona.

On je dodao da sa aspekta biološke i geološke raznovrsnosti, teritorija Bosne i Hercegovine je jedinstveno, unikatno područje u Evropi, te da zahvaljujući uticajima različitih faktora, održan visok stepen očuvanosti prirode, staništa i ekosistema.
Osnovni zadatak je da se stanje u oblasti zaštite prirode očuva i unaprijedi, a prirodna bogatstva i resursi stave u funkciju razvoja kroz dogradnju postojećih sistema zaštite okoline.

Dr. Denis Bećirović je rekao da je, statistički gledano, mnogo toga u Bosni i Hercegovini do sada urađeno, ali to su tek prvi koraci u ovoj kompleksnoj oblasti, prije svega, zato što nam zakoni nisu potpuno usklađeni s evropskim standardima i direktivama.

On je naglasio da nam predstoji ogroman posao na usklađivanju naših propisa s evropskim.

Dr. Bećirović je istakao neophodnost jačanja institucionalnih okvira za realizaciju mjera za zaštitu prirode, kao i drugih mjera u skladu s međunarodnim standardima.

On je naveo potrebu preduzimanja odgovarajućih koraka i utvrđivanje mjera kojima bi se proces održivog razvoja unaprijedio i okrenuo u pravcu zelene i plave ekonomije, što je tendencija na globalnom planu.

U naredna dva dana, na samitu će biti donesena platforma za unapređenje i razmjenu najboljih zakonodavnih praksi, kao i za promovisanje mehanizma u okviru međunarodnih procesa koje može prepoznati nacionalno zakonodavstvo. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću