MENI
18.5.2012

Članovi Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku PSBiH, razgovarali sa predstavnicima Grupe eksperata u borbi protiv trgovine ljudima (GRETA)


Članovi Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku PSBiH, Halid Genjac i Mladen Ivanković-Lijanović razgovarali su danas sa predstavnicima Grupe eksperata u borbi protiv trgovine ljudima (GRETA), Davidom Dolidzeom i Geraldom Dunnom, o praćenju provedbe Konvencije Vijeća Europe o akciji protiv trgovine ljudima.

Tokom razgovora, gosti su posebno interesovanje izrazili za mogućnosti osnivanja fonda na nivou Bosne i Hercegovine, iz kojeg bi se isplaćivale naknade osobama koje su bile žrtve trgovine ljudima, kao i o provođenju istraživanja o stepenu prosjačenja u BiH.
Prema riječima Genjca i Ivankovića-Lijanovića, pitanje uspostave fonda na razini države se može urediti izmjenama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, dok se istraživanje može uraditi putem radnih tijela Parlamentarne skupštine BiH, kao i nadležnih tijela Vijeća ministara BiH.

Također, sagovornici su razmijenili mišljenja i o aktuelnom stanju u borbi protiv trgovine ljudima u BiH, zakonskim regulativama kojima je ona uređena ova oblast, kao i pitanjima rodne jednakosti u pojavama kršenja ovakvog vida ljudskih prava. Usaglasili su se da je jedan od osnovnih problema trenutnog stanja, teška ekonomska situacija u BiH. Kako je rečeno, ona utječe na manipulaciju ljudima, što rezultira negativnim pokazateljima u oblasti trgovine ljudima.
Inače, sastanku su prisustvovali i eksperti iz ove oblasti, Diana Tudorache i Leonora Lardon de Guevarra y Guerrero. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću