MENI
17.5.2012

Vukovar (Hrvatska): Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma dr. Bećirović odao počast žrtvama u spomen-domu Ovčara


Nakon nedavnih posjeta Jasenovcu i Srebrenici, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH dr. Denis Bećirović posjetio je danas spomen-dom Ovčara gdje je na centralni spomenik položio vijenac žrtvama grada Vukovara.

Tom prilikom dr. Bećirović izjavio je: "Posjetom Vukovaru želim, kao građanin BiH i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, još jednom osuditi strašne zločine koje su na ovom mjestu počinile vojne i paravojne formacije srbijanskog režima Slobodana Miloševića.

Politički predstavnici Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije moraju neumorno insistirati na tome da za zločine odgovaraju svi oni koji su ih projektovali i činili, svaki pojedinac, i ne propuštati da ponove da nema ni kolektivne krivice ni genocidnih naroda. Samo ako istrajemo u tome, možemo stvoriti prostor za normalan život svih građana i naroda u budućnosti. Nevine žrtve ne smiju se dijeliti po nacionalnoj, vjerskoj ili bilo kakvoj drugoj osnovi. Zbog budućnosti država Zapadnog Balkana i generacija koje dolaze veoma je važno iskazati najdublje poštovanje prema svakoj žrtvi i odati joj punu počast. Danas, u 21. stoljeću, mi moramo nastupati kao humanisti, ostavljajući historiji događaje iza nas. Da bismo spasili sjećanje na stradanje nevinih građana, moramo gajiti i razvijati one duhovne i moralne vrijednosti koje podstiču mir, pomirenje i povjerenje.

Na kraju, želim i ovom prilikom reći da je zbog budućnosti generacija koje dolaze važno iskazati najdublje poštovanje prema svakoj žrtvi i odati joj punu počast. To moraju shvatiti svi političari u regionu i smoći državničke hrabrosti da se poklone i žrtvama drugih naroda a ne samo žrtvama naroda kojem pripadaju. Nekada to nije popularno ali, dugoročno gledano, predstavlja jedini put u budućnost bez ponavljanja tragične prošlosti." (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću