MENI
17.5.2012

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma dr. Denis Bećirović posjetio Distrikt Brčko: „Nisu stečeni uslovi za okončanje režima supervizije“


Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Denis Bećirović boravio je danas u službenoj posjeti Distriktu Brčko gdje se sastao sa predsjednikom Skupštine Distrikta Brčko Esadom Atićem. Tokom razgovora o aktuelnom trenutku ovog dijela Bosne i Hercegovine i njegovoj budućnosti u svijetlu okončanja međunarodne supervizije, dr. Bećirović je istakao sljedeće:

„Smatram da nisu stečeni uslovi za okončanje režima supervizije za Distrikt Brčko, jer entitet Republika Srpska, nažalost, još nije dokazao jasnu spremnost da se u potpunosti pridržava svih obaveza koje proističu iz Konačne odluke Arbitražnog tribunala, Statuta Distrikta Brčko i Amandmana i na Ustav Bosne i Hercegovine.
Odluke izvršnih i zakonodavnih organa entiteta Republika Srpska daju razloga za osnovanu sumnju u opredijeljenost i buduće namjere tog entiteta da poštuje status Distrikta Brčko i da se u potpunosti pridržava svih svojih obaveza prema Distriktu Brčko. Primjera radi, Odluka Narodne skupštine Republike Srpske, kojom se odbija Konačna odluka Arbitražnog tribunala, nikada nije stavljena van snage, niti postoje ikakve naznake da će biti stavljena van snage. Ta odluka predstavlja direktno kršenje Aneksa 2. Općeg okvirnog sporazuma za mir, kojim su se oba entiteta obavezala da će Odluku Arbitražnog tribunala prihvatiti kao konačnu i obavezujuću, te je provesti bez odgađanja.

Nadalje, iako je status Distrikta Brčko regulisan Konačnom odlukom Arbitražnog tribunala, Statutom Distrikta Brčko i Amandmanom I na Ustav Bosne i Hercegovine, sva druga pitanja i nadležnosti su regulisani odlukama entitetskih vlada ili parlamenata. Zato postoji opasnost mogućeg jednostranog poništavanja tih odluka od vlada ili parlamenata koji su ih donijeli. Primjera radi, Odluka Vlade Republike Srpske od 1. decembra 2011. godine da objavi kartu na kojoj u Distriktu Brčko ne postoji međuentitetska linija razgraničenja je donesena od nenadležne institucije i može u svakom trenutku biti poništena, posebno imajući u vidu da je još na snazi Odluka Narodne skupštine Republike Srpske kojom se ne prihvata Konačna odluka Arbitražnog tribunala.
Osiguravanje punog poštivanja statusa Distrikta Brčko je od vitalnog značaja za državu Bosnu i Hercegovinu. Zato se nadam da će Upravni odbor Vijeća za implemetaciju mira imati u vidu navedene argumente prilikom donošenja odluke o okončanju režima supervizije, te da će prepoznati potrebu za donošenjem zakona o Distriktu Brčko na državnom nivou koji bi regulirao sva preostala neriješena pitanja vezano za Distrikt Brčko“.

Predsjednik Skupštine Esad Atić zahvalio je na prvoj posjeti jednog čelnika Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine tijelima zakonodavne vlasti Distrikta Brčko. Također danas je zajednički iskazano opredijeljenje da veza Distrikta kao jednog od bitnih konstitutivnih elemanata države i institucija vlasti Bosne i Hercegovine u budućnosti bude i intenzivnija i konkretnija. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću