MENI
3.5.2012

Članovi Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma i Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH u odvojenim susretima razgovarali sa Grupom prijateljstva Bundestaga SR Njemačke


Predsjedavajući Mirza Kušljugić i članovi Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma PSBiH, Zvonko Jurišić i Mladen Ivanković Lijanović, predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije Halid Genjac i članovi komisije, Šefik Džaferović, Stjepan Krešić, Nermin Purić, Nermina Zaimović-Uzunović i Vesna Krstović-Spremo, razgovarali su danas u odvojenim susretima sa Grupom prijateljstva Bundestaga SR Njemačke, koju je predvodila Marieluise Beck.

Mirza Kušljugić je tokom susreta rekao da je za našu zemlju važna retorika, kao i signali koji dolaze iz Brisela i Berlina. „Spremni smo i voljni sarađivati sa nadležnim tijelima Bundestaga SR Njemačke kako bi ostvarili prioritete ove zemlje, a to je prije svega ulazak u Evropsku uniju. Nijedan parlamentarac u PSBiH ne bi eksplicitno rekao da je protiv ulaska Bosne i Hercegovine u EU, ali se ne slažemo oko pitanja na koji način organizirana BiH treba postati članica EU“, naglasio je on.

Predsjedavajuća parlamentarne grupe Marieluise Beck je rekla kako je tokom boravka u Sarajevu prepoznala određeni stepen uznemirenosti vezano za pitanje koliko su zapadne zemlje čvrste u pogledu održivosti BiH. „S tim u vezi mogu reći da jedina realnost jeste da Evropska unija daje instrumente Bosni i Hercegovini sa kojima joj pomaže i pomoću kojih je vuče u EU“, naglasila je ona.

„U BiH postoji konsenzus vezano za pitanje ulaska u EU i NATO. Budući da smo po strukturi kompleksna država vrlo je važno da na tom putu uspostavimo mehanizme vertikalne i horizonatlne koordinacije“, rekao je predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije, Halid Genjac. On je, također, rekao da BiH preuzima pozitivna iskustva Republike Hrvatske i da istovremeno prati posljedice koje na našu zemlju ima ulazak Hrvatske u EU. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću