MENI
3.5.2012

Održana sjednica Zajedničke komisije za evropske integracije


Na održanoj 7. sjednici Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, konstatirano je da Informacija o uspostavljanju funkcija i struktura decentraliziranog sistema upravljanja (DIS) instrumentom pretpristupne pomoći IPA, detaljno prikazuje stanje u ovoj oblasti. Također, zaključeno je kako je iz Informacije uočljivo kašnjenje sa rješavanjem zadataka iz ove oblasti, te da je Bosna i Hercegovina po ovom pitanju na začelju zemalja regije. Nakon rasprave, predloženo je domovima PSBiH da usvoje Informaciju, kao i da zatraže od nadležnih institucija da u što kraćem roku, učine sve kako bi se uspostavile funkcije i strukture decentraliziranog sistema upravljanja (DIS) instrumentom pretpristupne pomoći IPA. Isto tako, zaključeno je da Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, svakih šest mjeseci, izvještava Parlamentarnu skupštinu BiH o stanju u ovoj oblasti.

Članovi Zajedničke komisije su se upoznali za Akcijskim planom za adresiranje Mape puta.
U vezi Informacije o procesu programiranja Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA)-komponenta I za BiH za 2012. i 2013. godinu, Zajednička komisija će sugerirati kolegijima domova PSBiH da, najkasnije do polovine maja 2012. godine, kao tačka dnevnog reda sjednica domova PSBiH bude razmatranje pomenute Informacije.

Primljena je k znanju Informacija sa sjednice Foruma za parlamentarnu saradnju, Informacija o pripremama za obilježavanje desete godišnjice prijema Bosne i Hercegovine u punopravno članstvo Vijeća Evrope, kao i Izvještaj sa konferencije COSAP. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću