MENI
17.4.2012

Održana sjednica Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma


Na danas održanoj 20. sjednici, Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma je utvrdila usklađenost sa Ustavom i pravnim sistemom BiH, Prijedloga Zakona o prestanku važenja Zakona o Sudu BiH i Prijedloga Zakona o prestanku važenja Zakona o Tužilaštvu BiH, čiji su predlagači poslanici Drago Kalabić i Darko Babalj. Međutim, komisija nije prihvatila principe predloženih zakona, uz obrazloženje da članovi komisije koji su glasali protiv ne mogu podržati princip kojim se predlaže ukidanje Suda BiH i Tužilaštva BiH.

Komisija je utvrdila da je Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o državnoj službi u institucijama BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, usklađen sa Ustavom i pravnim sistemom BiH, te je dala pozitivno mišljenje o principima predloženog zakona.

Ustavnopravna komisija je na današnjoj sjednici utvrdila da je Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o jedinstvenom matičnom broju, čiji je predlаgаč Vijeće ministаrа BiH, usklаđen sа Ustаvom i prаvnim sistemom BiH. Komisija je podržala principe predloženog zakona, ali je predsjedavajući komisije, Šefik Džaferović izdvojio mišljenje. Naime, Odlukom Ustavnog suda BiH je naloženo Parlamentarnoj skupštini BiH da uskladi član 5. Zakona o jedinstvenom matičnom broju sa Ustavom BiH, zbog čega je predsjedavajući Džaferović u svom izdvojenom Mišljenju naveo da se principima Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o jedinstvenom matičnom broju zahvata u pitanje promjene registra, što nije predmet Odluke Ustavnog suda BiH.

Usvojen je Izvještaj o funkcioniranju sistema kolektivnog ostvarivanja autorskog i srodnih prava u BiH za period 2005.-2010., čiji je podnosilac Vijeće ministara BiH, odnosno Institut za intelektualno vlasništvo. Usvojeni su zaključci da je donošenjem Zakona o kolektivnom ostvarivanju autorskog i srodnih prava i provedbenim propisima uspostavljen zadovoljavajući pravni okvir za kolektivno ostvarivanje ovih prava, zbog čega u ovom trenutku nema potrebe za izmjenama i dopunama Zakona. Autori i nosioci autorskog i srodnih prava su pozvani da intenziviraju aktivnosti sa ciljem ispunjavanja uslova za izdavanje dozvole za kolektivno ostvarivanje prava, a relevantne institucije u BiH da utvrde istinito i potpuno finansijsko poslovanje postojećih kolektivnih organizacija. Također je usvojen zaključak da se svake godine kroz Izvještaje provjerava šta je urađeno u sistema kolektivnog ostvarivanja autorskog i srodnih prava u BiH.

Data je saglasnost da mladi pravnici, uz stipendiju Fondacije Konrad Adenauer, obave praksu u Ustavnopravnoj komisiji i Privremenoj zajedničkoj komisiji oba doma za provođenje Presude Suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu Sejdić – Finci, kao i da u organizaciji OSCE-a, sa ustavnopravnim komisijama, budu obavljena četiri stručna savjetovanja u 2012.g. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću