MENI
6.3.2012

Poslanik Ismeta Dervoz na sastancima Komiteta za kulturu, nauku, obrazovanje i medije PS Vijeća Evrope


U Parizu su u protekla dva dana održana dva sastanka Komiteta za kulturu, nauku, obrazovanje i medije Vijeća Evrope na kojima Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine predstavlja član Stalne delegacije pri PS Vijeća Evrope, poslanik Ismeta Dervoz.

Uz učešće brojnih eksperata iz oblasti visokog obrazovanja razmatrana je mogućnost internacionalne saradnje kroz EHEA (European Higher Education Area) u kojoj bi kroz Bolonjski proces učestvovale institucije visokog obrazovanja. Zaključeno je da politička podrška Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope može pomoći u provođenju potrebnih reformi. Uz naglašavanje izazovai teškoća s kojima se mogu suočiti nacionalni parlamenti u procesu stvaranja neophodne kulturne poliitike i politike obrazovanja, Komitet je istakao preporuku da autonomija univerziteta i akademske slobode trebaju biti integrirani u principe EHEA i standarde koje je ustanovilo Vijeće Evrope.

Komitet je danas raspravljao i o draft izvještaju o Jevrejskim grobljima u Evropi kojim se ukazuje na značaj ovih lokacija i potrebu njihove zaštite i konzervacije. Poslanik Dervoz je u diskusiji iznijela podatke o 36 lokacija u BiH, sa posebnim osvrtom na jevrejska groblja u Travniku i Bihaću i u Evropi jedinstven kompleks starog Jevrejskog groblja u Sarajevu koje je od 2004.godine nacionalni spomenik. Dodala je da se očekuje da će se neke od 36 lokacija u BiH naći u novoj "Europian Jewish herritage route".

Poseban interes izazvala je rasprava o temi „Potreba borbe protiv namještanja rezultata sportskih mečeva“ koja je završena jednoglasnim usvajanjem draft rezolucije. Ovim dokumentom konstatira se da samo 10 zemalja u svijetu ima zakonsku regulativu koja podrzumijeva sankcije za počinioce te naglašava potreba da se na internacionalnom nivou stvore mjere koje će onemogućiti match-fixing uključujući i ustanovljavanja internacionalnih pravnih instrumenata za zaštitu intgriteta sporta i sportskih vrijednosti.

Izglasan je izbor predsjedavajućih potkomiteta a poslanik Ismeta Dervoz potvrđena je kao članica potkomiteta za Kulturu, različitosti i naslijeđe u sklopu kojeg će biti izvjestiteljica Vijeća Evrope o temi „Destrukcija ili restauracija industrijskog naslijeđa“ i potkomiteta za Medije i informaciono društvo. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću