MENI
6.3.2012

Susret predsjedavajućeg Doma naroda dr. Dragana Čovića sa delegacijom Republike Češke


Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dr. Dragan Čović sastao se danas s prvim zamjenikom ministra vanjskih poslova i državnim sekretarom za evropske poslove Republike Češke Jirži Šnajderom. Sastanku je prisustvovao i ambasador Republike Češke u BiH NJ.E. Tomaš Sunjog.

Uz zadovoljstvo na upriličenom susretu, iskazana je zajednička ocjena dobrih političkih odnosa naše dvije zemlje, bez otvorenih pitanja. Glavne teme razgovora su bile politička situacija u Bosni i Hercegovini nakon formiranja novog saziva Vijeća ministara, ekonomska situacija, socijalne prilike, europske i euroatlantske integracije Bosne i Hercegovine, te bilateralna saradnja između Republike Češke i Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajući dr. Čović je detaljno informirao gospodina Šnajdera o aktuelnim političkim prilikama i odnosima u BiH, funkcioniranje institucija sa posebnim osvrtom na nužne reformske procese, politička pitanja te prioritete koje treba jasno izdefinirati na putu ka euroatlantskim integracijama.
Jedna od tema kojoj je posvećena posebna pažnja su refleksije ulaska R Hrvatske u Evropsku uniju na političko - privredne prilike u BiH, te izazovi i zadaci koji stoje pred bosanskohercegovačkim institucijama, prije i nakon ulaska RH u EU.

Razmjena iskustava u oblasti usvajanja evropskih standarda, tranzicije društva i približavanja euroatlantskim integracijama, te podrška Republike Češke svakako su od velikog značaja Bosni i Hercegovini na njenom putu ka EU I NATO-u.
Ocjenjeno je kako treba raditi na daljnjem jačanju i razvoju privrednih odnosa kao i unaprijeđenju i poboljšanju uvjeta za inteziviranje svih drugih oblika saradnje, za što postoji obostrani interes a čemu svakako doprinose institucionalna saradnja i susreti, kao što je i današnji.", saopćeno je iz Kabineta predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Dragana Čovića. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću