MENI
6.3.2012

Održan sastanak kolegija Privremene zajedničke komisije oba doma za provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu sa predstavnicima stranaka zastupljenih u Parlamentarnoj skupštini BiH


Danas je održan sastanak predsjedavajućeg, Šefika Džaferovića i zamjenika predsjedavajućeg Privremene zajedničke komisije oba doma za provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu Sejdić i Finci protiv BiH, Borjane Krišto i Krstana Simića sa predsjednicima, odnosno predstavnicima političkih stranaka zastupljenih u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Sastanku, čiji je cilj bio pokušaj postizanja dogovora o provođenju presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine, su pored članova kolegija komisije, prisustvovali, u ime SDP BiH Zlatko Lagumdžija i Saša Magazinović, SNSD-a Milorad Živković, SDA Sulejman Tihić, SDS-a Ognjen Tadić, SBB BiH Fehim Škaljić, HDZ BiH Dragan Čović, SBiH Amer Jerlagić, HDZ 1990. Božo Ljubić, HSP BiH Zvonko Jurišić, NSRZB Mladen Ivanković Lijanović i PDP-a, Mladen Ivanić.

Nakon prezentiranja različitih viđenja o načinima implementacije presude Sejdić – Finci, zaključeno je kako je ovaj sastanak pokazao potrebu da se u narednim danima intenzivno radi na postizanju što kvalitetnijeg političkog dogovora u cilju provođenja Presude iz Strazbura. Izražena su očekivanja da će sastanak lidera šest stranaka, čiji su predstavnici zastupljeni u kolegijima oba doma PSBiH, koji je zakazan za 09. mart u Banjoj Luci, kao i međusobni susreti predsjednika i predstavnika stranaka doprinijeti da se pronađe modalitet implementacije Presude za koji će se osigurati većina koja je u Parlamentarnoj skupštini BiH potrebna za promjenu Ustava BiH.

Rad Privremene zajedničke komisije trebao bi biti okončan 12. marta, što je rok do kada komisija treba pripremiti amandmane na Ustav BiH koji predstavljaju implementaciju presude i nakon čega Privremena komisija o rezultatima rada treba podnijeti Izvještaj Predstavničkom i Domu naroda PSBiH. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću