MENI
2.2.2012

Okončana 20. sjednica Predstavničkog doma




Na danas održanoj 20. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, po hitnom postupku je usvojen Zakon o dopuni Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti Bosne i Hercegovine. U drugom čitanju su usvojeni Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o ličnoj karti državljana Bosne i Hercegovine i Zakon o dopuni Zakona o prekršajima, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. U prvom čitanju je usvojen Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o unutrašnjoj reviziji institucija BiH i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju institucija Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.
Usvojen je zaključak da se za 60 dana produži rok za dostavljanje izvještaja o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u institucijama Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana Bosne i Hercegovine, odbijen je u drugom čitanju, dok je Prijedlog zakona o sistemu državne pomoći u Bosni i Hercegovini, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, odbijen u prvom čitanju. Također je odbijen Prijedlog zakona o dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost, čiji je predlagač poslanica Aleksandra Pandurević.

Usvojen je zaključak kojim Predstavnički dom PSBiH nalaže Komisiji za finansije i budžet da analizira pismo Ureda za reviziju institucija BiH i predloži konkretne amandmane na Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju institucija BiH kako bi se onemogućilo zadiranje u principe nezavisnosti i posebnosti Ureda za reviziju institucija BiH.

Usvojen je Izvještaj o radu na izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine s ciljem provođenja Odluke Ustavnog suda BiH br. U 9/09-Grad Mostar.

Izvještaj Ureda za reviziju institucija BiH o izvršenoj reviziji učinka o temi „Upravljanje troškovima zakupa za rad i smještaj institucija BiH“ je usvojen sa Mišljenjem Komisije za finansije i budžet i zaključcima kojim Predstavnički dom PSBiH nalaže Vijeću ministara BiH da realizira sve preporuke revizije iz Izvještaja o reviziji učinka o temi „Upravljanje troškovima zakupa za rad i smještaj institucija BiH“ i da o preduzetim aktivnostima izvijesti Predstavnički dom u roku od 90 dana od dana prijema zaključka. Predstavnički dom PSBiH traži od Vijeća ministara BiH da do kraja juna 2012. izradi i dostavi Predstavničkom domu plan racionalizacije troškova zakupa i strategiju za dugoročno rješavanje pitanja smještaja institucija BiH.

Usvojen je zaključak kojim se zadužuje Vijeće ministara BiH da u skladu sa stavovima Komisije za finansije i budžet, stavovima i zaključcima Predstavničkog doma, te nalazima i preporukama revizije hitno riješi pitanje smještaja institucija u Sarajevu, Banjoj Luci, kao i drugim mjestima, da se za te namjene po potrebi koriste i kreditna sredstva, te na taj način uštede dugoročno ogromna sredstva koja se na vrlo sporan način trenutno izdvajaju u zakup.

Odgođeno je imenovanje člana Upravnog odbora Javnog radio-televizijskog servisa Bosne i Hercegovine iz bošnjačkog naroda, do rješavanja pitanja imenovanja predstavnika iz reda srpskog i hrvatskog naroda.

Usvojeni su zaključci da se članovima Upravnog odbora BHRT-a kojima je istekao mandat ponovo produžava mandat na period od 90 dana, počev od 1.01.2012.g. Vijeće ministara BiH je zaduženo da pripremi i dostavi u parlamentarnu proceduru izmjene i dopune Zakona o komunikacijama i Zakona o javnom radiotelevizijskom servisu BiH kako bi se izmjenama postojećih odredbi navedenih zakona omogućilo provođenje zaključaka PSBiH u vezi sa ponovnim provođenjem postupka za imenovanje članova Upravnog odbora BHRT-a iz hrvatskog i srpskog naroda.

Usvojen je zaključak o formiranju Istražne komisije Predstavničkog doma za utvrđivanje trošenja donatorskih sredstava sa amandmanom u kom se kaže da je komisija obavezna podnijeti izvještaj do 31.05.2012.g. U Istražnu komisiju su imenovani: Šemsudin Mehmedović, Slavko Jovičić, Zvonko Jurišić, Mirsad Mešić, Borislav Bojić, Mirsad Đugum i Mato Franjičević. Također je usvojen zaključak kojim se Komisija obavezuje da će njen rad rezultirati konačnim i relevantnim izvještajem. Komisija se odriče bilo kakvih naknada za svoj rad i neće imati, niti će joj se odobravati nikakva dodatna sredstva. Svojim radom Komisija će okončati višegodišnje pokušaje da se dođe do konačnih podataka o trošenju donatorskih sredstava.

Usvojene su inicijative da se u dnevni red sjednice Doma uvrste tačke „Analiza provođenja Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina“ i „Izvještaj Vijeća ministara BiH o provođenju mjera i aktivnosti za rješavanje problema građana BiH koji su bili zaposleni i nastanjeni u Republici Hrvatskoj, a u periodu od 1991. godine do 1995. godine otpušteni s posla.“

Usvojen je zaključak kojim se Komisija za vanjske poslove zadužuje da pripremi prijedlog akta (smjernice, uputstva, pravilnik i slično) o načinu informiranja i djelovanja PSBiH i delegacija PSBiH u međunarodnim institucijama, asocijacijama i tijela na kojima se raspravlja i donose dokumenti o BiH.

Za sekretara Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH je imenovan Bojan Ninković, koji dužnost preuzima 15 dana nakon imenovanja i sekretara Zajedničke službe Parlamentarne skupštine BiH, Ferid Buljubašić koji dužnost preuzima danom imenovanja.

Iz Predstavničkog doma u Zajedničku komisiju oba doma za postizanje identičnog teksta Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2013. su imenovani: Milica Marković, Šefik Džaferović i Danijela Martinović.

Božo Ljubić je razriješen članstva u Interparlamentarnoj grupi prijatelјstva Parlamentarne skupštine BiH za bilateralnu saradnju sa parlamentarnim tijelima drugih zemalјa broj VI i imenovan za člana u Interparlamentarnoj grupi prijatelјstva Parlamentarne skupštine BiH za bilateralnu saradnju sa parlamentarnim tijelima drugih zemalјa broj V.

Na današnjoj sjednici je data saglasnost za ratifikaciju više međunarodnih sporazuma, ugovora i konvencija (prilog). (kraj)


Prilog:
Na 20. sjednici Predstavničkog doma je data saglasnost za ratifikaciju:

  1. Sporazuma između Fédération Internationale de Football Association (FIFA) i Union des Association Européennes de Football (UEFA) i Vijeća ministara BiH, Ministarstva finansija i trezora BiH, Fudbalskog/nogometnog saveza BiH, u vezi s Projektom o izgradnji Centra za obuku u fudbalu Fudbalskog saveza BiH (FSBiH) u Zenici koji treba da zajedno finansiraju FIFA i UEFA;
  2. Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske o izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Save kod Gradiške i priključnih graničnih dionica međudržavne ceste E-661;
  3. Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske o izgradnji južnih graničnih dionica autoputa na koridoru Vc;
  4. Ugovora između Švicarske Konfederacije i Republike Austrije o osnivanju i radu Međunarodnog centra za razvoj migracione politike (ICMPD);Međunarodne konvencije o harmoniziranom sistemu naziva i šifarskih oznaka robe i
  5. Protokol o izmjeni i dopuni Međunarodne konvencije o harmoniziranom sistemu naziva i šifarskih oznaka robe.

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću