MENI
21.12.2011.

Руководство домова Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине разговарало са предсједницом Скупштине Србије


Чланови колегијума Дома народа и Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине примили су данас предсједницу Скупштине Србије Славицу Ђукић Дејановић која је боравила у једнодневној радној посјети нашој земљи.

У отвореном разговору у којем је констатован одређен напредак у односима Босне и Херцеговине и Србије, апострофирана су и отворена питања између двије сусједне земље, од недефинисане државне границе преко питања сукцесије, кориштења хидропотенцијала, електричне енергије, старе девизне штедње и других. Ради њихових рјешавања и будућности, изражена је потреба тијешње сарадње при чему је посебна пажња поклоњена реактивирању рада Савјета за међудржавну сарадњу Босне и Херцеговине и Србије које се, како је речено, посљедњи пут састало још 2005. године. Такођер, заједнички је закључено да треба инсистирати да се предсједници Србије и чланови Предсједништва БиХ као и челници државних парламената састају најмање једном годишње а челници влада двије државе најмање два пута годишње како би се убрзало рјешавање значајног броја отворених питања између Србије и Босне и Херцеговине. Значајну улогу у јачању веза, речено је данас, има и сарадња министарстава као и парламентарних тијела двије државе.

Иначе, данашњи сусрет оцијењен је као врло користан за сусрет представника држава које су на много начина упућене једна на другу и којима је у интересу стабилност и просперитет и Босне и Херцеговине и Србије. Саговорници су се сложили да постоји позитивна клима и да двије земље не само да требају сарађивати и размјењивати искуства на заједничком европском путу него и у бројним областима и усаглашено наступати како би тај пут био краћи и успјешнији. (крај)

ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу