MENI
15.12.2011.

Предсједавајући Представничког дома др Денис Бећировић сусрео се са министром спољних послова Албаније


Улазак Босне и Херцеговине у чланство НАТО је за Албанију од стратешког интереса јер то представља додатни подстрек миру и стабилизацији прилика у цијелом региону Балкана, рекао је приликом сусрета са предсједавајућим Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ др Денисом Бећировићем, министар спољних послова Албаније Edmond Haxhinasto.
Када је ријеч о путу ка Европској унији, оцијењено је да су Албанија и БиХ приближно у истој позицији и извјесно је да је пред њима прилично дуг пут. Стога се међусобна сарадња у процесу неопходних реформи намеће, речено је, као природан процес који може помоћи да се тај пут прелази и лакше и брже.

„Успоставом амбасада, затим почасног конзулата БиХ у Албанији као и укидањем визног режима начињени су крупни кораци у бољем повезивању двије пријатељске земље. Међутим, за још боље резултате у том процесу треба искористити и албанску мањину у Босни и Херцеговини и заједницу Бошњака у Албанији додатно уредити њихов статус и дати им пуни значај.“, рекао је у разговору др Бећировић.
Током сусрета као добро рјешење која ће помоћи да се грађани БиХ и Албаније боље повежу и упознају али и да се остваре знатно бољи резултати на пољу привредне сарадње истакнуто је увођење директне авионске линије између Сарајева и Тиране. Такођер, отворена је могућност и да се границе двије земље у будућности прелазе само са личном картом као идентификационим документом. (крај)

ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу