MENI
8.11.2011

Predsjedavajući Doma naroda Ognjen Tadić susreo se s ambasadorom Japana u BiH


Razvoj ekonomije i privlačenje stranih investitora moraju biti glavne teme o kojima će razgovarati političari u Bosni i Hercegovini kako bi ova zemlja mogla napredovati. Zbog toga ih pozivam da prestanu pričati o promjeni Ustava i u fokus svojih aktivnosti stave privredni razvoj, zapošljavanje i stvaranje uslova za bolji standard, istakao je predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Ognjen Tadić tokom susreta s novoimenovanim ambasadorom Japana u BiH, Hideom Yamazakijem.

Razgovarajući o interesu Japana za zemlje Balkana sagovornici su se složili da, uprkos geografskoj udaljenosti, postoji mnogo načina za približavanje dvije zemlje, a jedan od njih je i kvalitetna promocija Bosne i Hercegovine. Također jedan od načina intezivnijeg povezivanja je i jača saradnja univerziteta, naročito u oblasti tehničkih nauka, te kontinuirana razmjena studenata. Sagovornici su izrazili uvjerenje da će japanske kompanije naći interes za snažnija ulaganja u RS i F BiH, kako bi, paralelno sa težnjom ka Evropskoj uniji odnosi BiH i Japana bili na zavidnom nivou.

Prema riječima predsjedavajućeg Doma naroda Ognjena Tadića Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine spremna je pozitivno odgovoriti na prijedloge inteziviranja parlamentarne diplomatije koja bi doprinjela sveukupnim odnosima BiH i Japana. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću