MENI
20.10.2011

Radionica “Zakonodavni okvir, nadležnosti i planovi institucija BiH u oblasti obavještajno-sigurnosnih poslova“

 
U organizaciji Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i uz podršku Misije OSCE-a u BiH, na Jahorini se 20. i 21. oktobra 2011. godine održava Radionica „Zakonodavni okvir, nadležnosti i planovi institucija BiH u području obavještajno-sigurnosnih poslova“.
Cilj radionice je da se članovi Zajedničke komisije, u diskusiji sa predstavnicima domaćih i stranih institucija, upoznaju sa aktuelnom problematikom iz obavještajno sigurnosnog područja.

Kako je najavljeno, prvog dana će se prezentirati teme: “Nadzor nad obavještajnim sektorom“; „Primjena Zakona o zaštiti tajnih podataka BiH“; „Legislativni okvir, struktura i aktivnosti Vojno-obavještajnog roda“; „Nadležnosti Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno- sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine u odnosu na Vojno-obavještajni rod“; „Reforma obavještajnog sektora u Bosni i Hercegovini“ i „Trenutni projekti-saradnja Jedinice za obavještajno-sigurnosnu reformu i Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e BiH“.
Za 21. oktobar planirano je diskutiranje o temama; “BiH i NATO: Realizacija preuzetih obaveza“; „Zakon o parlamentarnom nadzoru“; „Sigurnosna situacija u zemlji i moguće implikacije“ kao i o temi „Saradnja sa domaćim institucijama: Ministarstvo odbrane BiH, Državno sigurnosno tijelo pri Ministarstvu sigurnosti BiH i Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e BiH“.

Na dvodnevnoj radionici, pored članova Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještano-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine, učešće su najavili i članovi Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH, predstavnici Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA), Ministarstva odbrane BiH i Ministarstva sigurnosti BiH, kao i predstavnici Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, te Ureda OHR-a i NATO štaba u Sarajevu. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću