MENI
13.10.2011

Susret predsjedavajućeg Predstavničkog doma dr. Denisa Bećirovića sa predsjednicom Parlamenta Albanije


Bosna i Hercegovina i Republika Albanija zainteresirane su za razvoj i unapređenje odnosa i saradnje na bilateralnom i multilateralnom nivou. Pri tome, jedan od prvih koraka su češći i konstruktivniji susreti rukovodstava parlamenata dvije zemlje, te povezivanje parlamentarnih tijela i delegacija, istaknuto je tokom razgovora predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Denisa Bećirovića sa predsjednicom Parlamenta Albanije Jozefinom Topalli. Pri tome, kako je naglašeno, redovni sastanci predstavnika parlamenata najmanje jednom godišnje bit će snažan podsticaj jačanju saradnje na svim drugim nivoima.
S obzirom na zajedničke vanjskopolitičke ciljeve sagovornici su se složili da je potrebno pronaći modul za što bolju prezentaciju naših zemalja i stvaranje povoljnije slike o njima. Uz to, obje zemlje su zainteresirane za saradnju u oblasti priključivanja evroatlantskim integracijama kako bi se ubrzao put ka Evropskoj uniji.

Kada je riječ o ekonomskoj saradnji predsjedavajući Bećirović je istakao da Bosna i Hercegovina sa Albanijom ima pozitivan trgovinski bilans ali da postoji prostora za jačanje ukupne trgovinske razmjene. S obzirom da postoje realne mogućnosti jedan od važnijih interesa naše zemlje je povećanje izvoza iz BiH, istakao je Bećirović. Pri tome posebnu pažnju treba posvetiti inteziviranju saradnje u turizmu i zdravstvu te učiniti dodatne napore kako bi se ubrzalo zaključivanje većeg broja ugovora iz oblasti odbrane, kulture i sporta. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću