MENI
7.10.2011

Predsjedavajući Predstavničkog doma dr. Denis Bećirović primio delegaciju Biblioteke za slijepa i slabovidna lica Bosne i Hercegovine


Biblioteka za slijepa i slabovidna lica Bosne i Hercegovine jedna je od sedam institucija kulture kojoj zbog nebrige države prijeti trajno gašenje. Na taj način 1158 korisnika iz BiH, regiona ali iz brojnih zemalja u kojoj danas žive Bosanci i Hercegovci ostali bi bez nezamjenjivog pristupa pisanoj riječi kao jedinom istinskom svijetlu koje im je dostupno, istaknuto je tokom današnjeg susreta predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Denisa Bećirovića sa rukovodstvom i čitateljima Biblioteke.
- Oktobar je mjesec knjige ali i mjesec čiji se 15-i dan obilježava kao Dan bijelog štapa i ovo je svakako prilika da snažno ukažemo na nebrigu prema ovoj ustanovi koja je za njene članove od životne važnosti, rekao je prilikom susreta dr. Bećirović i dodao da će kao predsjedavajući Predstavničkog doma zajedno sa drugim parlamentarcima pokušati učiniti sve kako bi Biblioteka za slijepa i slabovidna lica imala status kakav takve institucije imaju u drugim državama a ne da se iz državnog Budžeta za njen rad u ovoj godini ne izdvoji niti jedna konvertibilna marka.
Direktor Biblioteke Sakib Pleh naveo je kao poraznu činjenicu da je današnji sastanak prvi koji predstavnici ove institucije ima sa bilo kojim rukovodiocem Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine od 1995. godine kada je Biblioteka proglašena javnom ustanovom od značaja za Bosnu i Hercegovinu. Inače, tokom razgovora u kojem su učestvovali i poslanik u Predstavničkom domu i također član Biblioteke Adnan Bašić kao i njeni najaktivniji čitatelji, istaknut je niz primjera u kojima je Biblioteka slijepim licima pomogla ne samo da izbjegnu status socijalnih slučajeva nego i da završe škole i fakultete, zaposle se, te postanu korisni članovi društva, i u Bosni i Hercegovini i u inostranstvu. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću