MENI
8.9.2011

Predsjedavajući Predstavničkog doma, dr. Denis Bećirović primio u nastupnu posjetu ambasadora Velike Britanije u BiH


Udari na institucije Bosne i Hercegovine ne dešavaju se više samo na verbalnom planu. Na djelu su i vrlo konkretni napadi na njene važne poluge, od pravosuđa do oružanih snaga, a izostanak energične i konkretne reakcije kako domaćih političkih subjekata tako i međunarodne zajednice doživljavaju se kao znak slabosti i predstavljaju ohrabrenje za antidejtonska djelovanja - rekao je predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Denis Bećirović tokom susreta s ambasadorom Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Nigelom Caseyem.
Rad Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH je, po riječima dr. Bećirovića, dokaz da se u Bosni i Hercegovini uz malo više energije i dobre volje procesi mogu pokretati naprijed. Pri tome je izrazio očekivanje da će intenzivniji dijalog političkih lidera također rezultirati dobrim rješenjima za ovu zemlju, proevropskom vladom i novim odgovorima na stare probleme.
Po riječima ambasadora Caseya, uprkos zbivanjima u Libiji, Siriji i drugdje kao i finansijskoj krizi koja potresa Evropu, Bosna i Hercegovina predstavlja pitanje kojim se bave najviši zvaničnici Velike Britanije. Velika Britanija se oštro protivi kršenju Dejtonskog mirovnog sporazuma. Njihov je stav da je formiranje novog Vijeća ministara vrlo bitno pitanje ali je možda i važnije od toga da se vodeće političke stranke u Bosni i Hercegovini u, kako je rekao, nastupajuću političku sezonu uđu ozbiljno radeći u cilju pristupanja evropskim integracijama.
- Naravno,Velika Britanija će, rekao je ambasador Casey, biti snažna podrška novoj evropskoj politici u Bosni i Hercegovini. Znam da u tome nećemo biti usamljeni i vjerujem da ćemo imati pozitivniju jesen. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću