MENI
7.9.2011

Članovi Kolegija Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH razgovarali sa direktorom Odjela za sigurnosnu saradnju Misije OSCE-a u BiH


„Izražavam zahvalnost za sve što je OSCE do sada učinio i što je pozitivno uticalo na rad Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH. Naša saradnja je primjer kako i druge organizacije koje djeluju u BiH mogu pomoći ovoj zemlji“, rekla je predsjedavajuća Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH, Dušanka Majkić, tokom susreta članova Kolegija Zajedničke komisije sa Victorom von Wilckenom, direktorom Odjela za sigurnosnu saradnju Misije OSCE-a u BiH.
Predsjedavajuća Majkić je podsjetila da Zajednička komisija ima širok spektar aktivnosti među kojima su, između ostalog, praćenje provođenja sigurnosne i odbrambene politike, aktivnosti Ministarstva odbrane, Ministarstva sigurnosti i sigurnosnih agencija. „Stepen nadzora ovih institucija mora biti podignut na veći stepen, jer mi moramo imati odgovore na sva pitanja koja interesiraju javnost, što znači da su pobrojane institucije dužne pred Komisijom objasniti svako sporno pitanje“, istakla je ona, ukazavši na probleme i potrebu definisanja procedura vezanih za izvoz oružja i municije, kao i potrebu izrade zakona o parlamentarnom nadzoru sektora sigurnosti i odbrane.
Zamjenica predsjedavajuće Zajedničke komisije, Borjana Krišto je izrazila zadovoljstvo što se ukazala prilika da se prodiskutuju pitanja koja su od interesa i za sve građane BiH. „Problema ima, ali oni dijelom proističu iz općih odnosa i prilika u BiH“, rekla je ona, dok je zamjenik predsjedavajuće Šefik Džaferović istakao kako Komisija ima želju sporna pitanja dovesti u red.
Direktor Victor von Wilcken je istakao kako OSCE i njegov Odjel za sigurnosnu saradnju imaju pozitivna iskustva u saradnji sa Zajedničkom komisijom za odbranu i sigurnost, izrazivši uvjerenje da će tako biti i nastavljeno, budući da se pred Komisijom nalaze brojni zadaci, koji su definisani u Planu njenog rada za naredni period. Napomenuvši da se Misija OSCE-a u BiH nalazi ovdje na poziv naroda ove zemlje i da je BiH poštovan faktor među državama članica OSCE-a, Wilcken je zaključio da je zadatak OSCE-a da pomogne institucijama u BiH da implementiraju pravila rada OSCE-a, a prije svega ona koja se odnose na potrebu parlamentarnog nadzora odbrambenog i sigurnosnog sektora. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću