MENI
1.9.2011

Održana sjednica Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH


Na danas održanoj 4. sjednici Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH, usvojena je Odluka o produženju mandata i izmjeni misije pješadijske jedinice Oružanih snaga BiH u operaciji Snage međunarodne sigurnosne pomoći (ISAF) u Islamskoj Republici Afganistan, čiji je sačinilac Predsjedništvo BiH.
Komisija je primila k' znanju Izvještaj o radu Ministarstva odbrane BiH za 2010. godinu. Usvojeni su zaključci kojim se zahtjeva da Ministarstvo odbrane BiH u skladu sa svojim nadležnostima, razmotri primjedbe i prijedloge izrečene tokom rasprave o Izvještaju, kao i da postupi u skladu sa njima, dok će Kolegij Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost, u skladu sa rezultatima rasprave, definisati prioritete koji će biti razmatrani na njenim narednim sjednicama.
Također je usvojen zaključak da Komisija sa partnerima iz međunarodne zajednice, pored postojećih, osmisli i druge vidove unapređenja parlamentarnog nadzora sektora odbrane, što se prije svega odnosi na razmatranje mogućnosti donošenja zakona o parlamentarnom nadzoru i kontroli u sektoru odbrane, kao i formiranje odgovarajućih potkomisija koje bi se bavile specifičnim pitanjima iz ove oblasti.
Odgođeno je razmatranje Informacije o stanju sigurnosti u BiH u 2010. godini i Informacije o stanju sigurnosti u BiH za period januar – mart 2011. g., čiji je sačinilac Ministarstvo sigurnosti BiH.
Komisija je primila k' znanju Informaciju o radnoj posjeti Glavnom uredu Granične policije i izabrala predstavnike koji će učestvovati na Regionalnoj konferenciju o upravljanju vanrednim situacijama za jačanje regionalne saradnje i koordinacije u oblasti smanjenja rizika od katastrofa za Jugoistočnu Evropu, Okruglom stolu na temu „NATO i EU integracije – odvojeni ili paralelni procesi“, radionici „Izgradnja integriteta u procesu nabavki u odbrambenom sektoru“ i seminaru o razvitku kapaciteta BiH za uspostavu CERT-a i vezanih programa cyber sigurnosti.
Postignut je dogovor u vezi Radionice o temi “Zakonodavni okvir, nadležnosti i planovi institucija BiH u oblasti odbrane i sigurnosti”, kao i u vezi Radne posjete Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost institucijama vlasti Republike Srbije. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću