MENI
1.9.2011

Predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije, Halid Genjac razgovarao sa Johannom Hesseom, prvim sekretarom/šefom ekonomskih reformi, trgovine i prirodnih resursa Operativnog sektora Delegacije EU u BiH


Predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije, Halid Genjac, razgovarao je danas sa prvim sekretarom/šefom ekonomskih reformi, trgovine i prirodnih resursa Operativnog sektora Delegacije EU u BiH Johannom Hesseom, u vezi nacrta Zakona o državnoj pomoći, koji je usvojen u Vijeću ministara BiH.
Kako je istaknuto, usvajanje ovog zakona predstavlja važan korak, kako bi BiH ispunila jednu od preostalih obaveza s ciljem predaje aplikacije za članstvo u Evropskoj uniji. Predsjedavajući Genjac danas je rekao da je Zajednička komisija pomno pratila tok izrade nacrta i uvijek aktualiziralo pitanje donošenja zakona, s obzirom na njegov značaj na putu Bosne i Hercegovine ka EU. On je izrazio interesovanje za stav Delegacije EU u BiH o tekstu Nacrta zakona, te procjenu da li postoji potreba određenih izmjena tokom rasprave na domovima Parlamentarne skupštine BiH.
Gospodin Hesse je rekao da su tokom izrade Nacrta predstavnici Delegacije EU u BiH imali niz sastanaka sa radnom grupom i predstavnicima Ministarstva za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose BiH, kako bi odrednice bile usklađene sa zakonodavstvom Evropske unije. Dodao je da je glavni cilj donošenja Zakona jednaka konkurentnost na tržištu za sve subjekte na nivou BiH, koji će imati pravo na državnu pomoć. Prema njegovim riječima, glavna pitanja koja je bilo potrebno urediti zakonom su načela zakona kako bi se osigurala nezavisnost tokom odlučivanja i dodjele državne pomoći, pitanje načina financiranja državne pomoći koje treba urediti unutar BiH, ukupan iznos državne pomoći a što nije uvršteno u nacrt Zakona nego će to pitanje biti naknadno rješeno, kao i način donošenja odluka tokom dodjele državne pomoći.
Također, Halid Genjac se interesirao i o glavnim odlukama koje bi se donosile primjenom Zakona, na što je gospodin Hesse odgovorio da su najvažnije odluke koja se tiču organizacije, kontrole i evidencije novca potrebnog za državnu pomoć. Kako je rekao, to će u konačnici rezultirati ekonomski razvoj BiH koji mora biti kompatibilan sa generalnim planom ekonomskog razvoja države, odnosno, uvest će se zakonska uređenost unutarnjeg tržišta u BiH.
Na kraju razgovora, predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije je upoznao gospodina Hessa sa procedurama donošenja zakona u PSBiH, izrazivši nadu da oko ovog zakona neće biti političkih nesuglasica jer je tekst Nacrta rezultat dugotrajnih razgovora i dogovora političkih predstavnika u BiH.
Dogovorena je mogućnost održavanja radnih sastanaka predstavnika Delegacije EU u BiH i eksperata iz Bruxelessa sa poslanicima i delegatima PSBiH, kako bi se bliže upoznali sa zakonom i prednostima koje pruža na putu BiH ka EU. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću