MENI
1.9.2011

Prvih 100 dana Predstavničkog doma – najbolji početak rada u postdejtonskoj Bosni i Hercegovini


Kabinet predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Denisa Bećirovića izdao je saopćenje za medije koje prenosimo u cjelosti:

U ovoj sedmici navršilo se 100 dana od uspostavljanja Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Ni 20.maja, kao ni danas, nije postojala parlamentarna većina na državnom nivou, pa po mnogima nije bilo realno očekivati da će novouspostavljeni Dom moći da funkcionira. Ipak, u relativno kratkom vremenu, u radnom i demokratskom ambijentu i u Kolegiju Doma i u poslaničkim klupama, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine uspio je da zabilježi početne rezultate kakvi u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine nakon Dejtona nisu zabilježeni. Dakle, uprkos nepovoljnoj političkoj klimi u zemlji, ovo je najbolji početak rada Predstavničkog doma od 1995. do danas.
Statistički gledano, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je od konstituiranja do kraja augusta 2011. godine održao osam redovnih sjednica. Na njima su razmotrene 233 tačke dnevnog reda, usvojeno 15 zakona u prvom čitanju te 13 zakona u drugom čitanju, čime je za njih zakonodavna procedura u Predstavničkom domu okončana. Ratificirano je 59 međunarodnih sporazuma, prihvaćena 83 izvještaja, te obavljeno 11 imenovanja.
Uz navedeno, treba istaknuti da je Kolegij Predstavničkog doma održao 12 sjednica na kojima je razmotrio 119 tačaka dnevnog reda. Prošireni kolegij Predstavničkog doma imao je deset sjednica i razmotrio 31 tačku dnevnog reda. Također, održane su i tri sjednice Zajedničkog kolegija oba doma na kojima je raspravljano o 24 tačke dnevnog reda. Stalne komisije Predstavničkog doma održale su 33 sjednice.
U prethodnom mandatnom periodu (2006.-2010.) tokom augusta sjednice Predstavničkog doma nisu održavane. Za razliku od takve prakse, u augustu ove godine Predstavnički dom održao je jednu sjednicu Doma i više sjednica komisija a svi poslanici bili su dužni i spremni da se, u slučaju potrebe, odazovu pozivu za bilo kakvo hitno zasjedanje što svakako važi i za sjednicu koja bi bila sazvana u slučaju da je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine tokom augusta Domu dostavilo prijedlog za potvrđivanje mandatara Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nije intenzivno radio samo na zakonodavnom planu. Nakon što smo, u najkraćem roku i bez većih nesporazuma, formirali sve stalne komisije u Predstavničkom domu, izabrali smo i članove iz ovog doma u zajedničkim komisijama i delegacijama Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Rezultat takvog intenzivnog angažmana Predstavničkog doma prepoznat je i u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope na čijem su trećem dijelu redovnog godišnjeg zasjedanja, 20. juna 2011. godine, prihvaćeni akreditivi Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine čime je deblokirano naše prisustvo u ovoj važnoj međunarodnoj instituciji. Također, najprije samostalno a potom i u saradnji s Domom naroda, ponovo smo uspostavili naš rad u tijelima Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE), Interparlamentarne unije (IPU), Parlamentarne skupštine Mediterana (PAM) i drugih međunarodnih asocijacija i institucija.
Uvjeren sam da dijelim mišljenje mojih kolega kad kažem da članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji te njeno priključenje NATO-u predstavljaju najvažnije strateške prioritete naše države, koji treba da ojačaju proces izgradnje stabilnosti i napretka. Stoga je nužno da domaće političke snage, uz podršku prijatelja iz međunarodne zajednice, nastave aktivnije raditi na realizaciji glavnih zadataka koji direktno utiču na napredak Bosne i Hercegovine ka članstvu u evroatlantskim asocijacijama.
Svjesni takve pozicije i imperativa koji su pred nama, ostvarili smo kontakte s najvišim zvaničnicima i ambasadorima najuticajnijih zemalja današnjice a ponovo je aktivna i naša komunikacija sa zemljama susjedima. Između ostalih, intenzivirali smo susrete s ambasadorima i zvaničnicima SAD-a, zemalja članica Evropske unije, Rusije, Kine, Turske... Svi oni kao i ambasadori koji u našoj zemlji predstavljaju snažne međunarodne institucije poput OSCE-a, Vijeća Evrope i drugih pozdravljaju ne samo formiranje Predstavničkog doma nego i njegov intenzivan rad iako su, kako ističu, i sami svjesni koliko je to bez parlamentarne većine teško postići.
Pojačana aktivnost u sferi parlamentarne diplomatije prave rezultate pokazat će u narednom periodu za kada su već dogovoreni novi kontakti i usaglašena djelovanja s prijateljskim zemljama radi podrške našem putu ka članstvu u EU i NATO-u. Stvaranje takve klime trebalo bi pozitivno djelovati i na velike investitore bez kojih će privredni i svaki drugi ozbiljniji napredak Bosne i Hercegovine biti teško ostvariv.
Iskreno se nadam da će ovaj saziv Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine odlučno slijediti jasne smjernice koje su garancija izgradnje evropske budućnosti Bosne i Hercegovine. Pri tome ne smijemo štedjeti energiju kako bismo postigli napredak koji će pozitivno uticati na živote svih naroda i građana ali i stvorili uslove da, poput drugih, i naša država u komunikaciji s Evropskom unijom govori jednim glasom i propagira zajednički usaglašene ideje.
Na unutrašnjem planu, Predstavnički dom morat će se snažnije uhvatiti ukoštac s brojnim problemima koji predstavljaju branu svekolikom prosperitetu bosanskohercegovačkih građana i naroda i rastu njihovog standarda. U zajedničkom je interesu da se u Bosni i Hercegovini stvori bolji ambijent, da se zakonodavni rad učini kvalitetnijim i intenzivnijim, ali i da se deblokiraju procesi jedinstvenog strateškog planiranja i ispunjenja već sačinjenih ostvarivih razvojnih projekata i planova. Čak i najmanje pomake treba praviti kroz konstruktivan dijalog, konsenzus, međusobno uvažavanje i poštovanje a Predstavnički dom i Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine u cjelini, uprkos svim problemima, pokazuju da mogu biti i kretori i glavni nosioci pozitivnih procesa.
Treba reći da je proteklo vrijeme iskorišteno i za kontakte rukovodstva i članova Predstavničkog doma sa istaknutim pojedincima i kolektivima koji svojim radom i rezultatima snažno doprinose stvaranju pozitivnog imidža Bosne i Hercegovine, i na vanjskom i na unutrašnjem planu. Nastojat ćemo i ubuduće biti jaka podrška, saslušati ideje i probleme a njihova rješenja pokušati ugraditi u zakone i druge odluke na kojima rade Predstavnički dom i Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine.
Opća je ocjena da su formiranjem i intenzivnim radom Predstavničkog doma pokrenuti i ubrzani brojni drugi procesi koji su mjesecima mirovali, od formiranja Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine do procesa nominacije novog Vijeća ministara. Stoga će vrijeme koje je pred ovim sazivom Predstavničkog doma biti svakako obilježeno pojačanim nastojanjem da se kompletira vlast na državnom nivou, prije svega imenovanjem Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i punim ustrojem državnih ministarstava. Samo na taj način moguće je uspostaviti normalne tokove u zakonodavnom radu kao temeljnoj funkciji Predstavničkog doma i Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Na osnovu njih i građani ove zemlje doživljavat će nas kao izborne zvaničnike koji su zaslužili njihov glas.
Period početka rada Predstavničkog doma pratili su i snažni iskoraci u djelovanju Sekretarijata Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine:
-   počeli su funkcionirati novi dokumentacioni sistemi čime su stvoreni uslovi za efikasniji rad Predstavničkog doma i Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u cjelini;
-   objavljena je nova, potpuno redizajnirana, veb-stranica s mnoštvom novih sadržaja čime se ona svrstala u sami vrh parlamentarnih veb-stranica u regionu;
-   unaprijeđen je rad intraneta kao mreže unutrašnje razmjene informacija u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine;
-   povezivanjem različitih baza podataka s našom internetskom stranicom značajno je prošireno polje informacija koje su o našem zakonodavnom i drugom radu dostupne najširoj javnosti;
Ponovo su iz Predstavničkog doma i državnog parlamenta u javnost krenule brojne pozitivne informacije na osnovu kojih se može vidjeti da ova institucija radi i da se i u uslovima nepostojanja parlamentarne većine ulažu napori da ona ostvaruje svoje funkcije.
Na kraju, mislim da nisam usamljen u uvjerenju da rezultati postignuti u prvih 100 dana rada Predstavničkog doma, čak i u uslovima nepostojanja parlamentarne većine, pokazuju da ovaj saziv Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine shvata važnost izgradnje funkcionalnih snažnih i efikasnih državnih institucija. Štaviše, na djelu je već pokazao da je spreman da radi mnogo intenzivnije nego u ranijim mandatnim periodima kako bi odgovorio izazovima koji su pred svima nama. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću