MENI
27.7.2011

Predsjedavajući Doma naroda, Ognjen Tadić razgovarao s ambasadorom Ruske Federacije




Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine i Dom naroda intenzivno rade, međutim za ozbiljnije pomake potrebno je formiranje Vijeća ministara kao dominantnog predlagača zakona, rekao je predsjedavajući Doma naroda Ognjen Tadić prilikom susreta s ambasadorom Ruske Federacije u našoj zemlji Alexanderom Botsan-Kharchenkom.
Kao vrlo pozitivno iskustvo u ekonomskoj saradnji dvije prijateljske zemlje danas su istaknuti zajednički poslovi koje firme iz Ruske Federacije imaju sa firmama iz Republike Srpske. Veliki poslovi naročito su otvoreni u naftnoj industriji a sagovornici su izrazili zadovoljstvo činjenicom da bi traganje za kvalitetnim izvorištima nafte prve dobre rezultate mogli pokazati već u proljeće iduće godine.
Kada su posrijedi evropske integracije, po riječima Botsan-Kharchenka, Rusija podržava nastojanje naše zemlje da se priključi Evropskoj uniji. Stav Ruske Federacije o širenju NATO prema istoku Evrope je da njegova zemlja ne namjerava utjecati na odluke o eventualnom priključenju ovoj vojnopolitičkoj alijansi i da očekuje da će tome prethoditi demokratsko izjašnjavanje.
Govoreći o aktuelnoj situaciji u Ruskoj Federaciji, ambasador Kharchenko danas je prenio zabrinutost ruskih zvaničnika zbog mogućnosti nelegalnog plasmana oružja u područje Zakavkazja što bi, kako je rekao, moglo narušiti stabilnost cijelog regiona. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću